advertentie Obesitas header week 48 en 49

Yannick Heumassej

liveblog

LIVEBLOG | Waterpeil in Maas daalt heel langzaam, nog altijd sprake van extreem hoogwater

Het water van de Maas heeft zaterdagmiddag het hoogste punt bereikt. Er is sprake van een plateau dat ruim anderhalve dag aanhoudt. We houden je hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.


live
07:14 uur

Lees verder in een nieuw liveblog

Dit liveblog sluiten we. Volg al het nieuws rond het hoogwater in Venlo op zondag hier.

06:48 uur

Militairen tot en met maandag actief in regio

Defensie helpt zeker tot maandagmiddag 12.00 uur mee in de strijd tegen het hoogwater in de regio Venlo. 'Zolang de nood hoog is, zullen wij helpen', laat luitenant-kolonel Peters weten op de website van Defensie weten. Defensie had de afgelopen dagen een commandopost in Venlo, soldaten hielpen gisteren in Arcen mee met het vullen en plaatsen van zandzakken om dijken te versterken. De militairen verplaatsen zich nu met de piek van het hoogwater mee naar het noorden van de provincie. Daarbij wordt de commandopost verplaatst naar Well om zo dicht in de buurt van de hoogwatergolf te blijven.

06:05 uur

Metingen Rijkswaterstaat laten dalend waterpeil zien, maar alertheid blijft geboden

Het waterpeil in de Maas bij Venlo is sinds gisteravond dalende. Dat blijkt uit metingen die Rijkswaterstaat op haar eigen site publiceert. Die daling gaat wel heel langzaam. De meting gisteren om 17.50 uur liet een waterpeil van 18,01 meter boven NAP zien. De meting om zes uur vanochtend gaf een peil van 17,73 meter boven NAP aan. Daarmee is er nog altijd sprake van extreem hoogwater en blijft alertheid dus geboden. Zoals de Veiligheidsregio en het Waterschap Limburg eerder aangaven schuilt het gevaar nu niet zozeer in de hoogte van het water in de Maas, maar in de duur van die extreem hoge waterstand. Daarbij bestaat het risico dat dijken door verzadiging en alsnog water gaan doorlaten.

05:52 uur

Tientallen Veldenaren draaien nachtdienst op dijken

Voor de tweede nacht op rij zijn tientallen Veldenaren vrijwillig de dijken opgetrokken om de dijkwachten te ondersteunen bij het controleren van de keringen. Verdeeld over twee tijdvakken werkten in totaal zestig Veldenaren mee.

01:11 uur

Maas zakt langzaam

Vanmiddag even voor 16.00 uur werd in Venlo nog de piek bereikt van 18,01 meter boven NAP. Burgemeester Antoin Scholten sprak tijdens de persconferentie zelfs van een hoogwaterplateau. Toch is de Maas sinds het bereiken van die piek ruim tien centimeter gezakt. Volgens de meting van Rijkswaterstaat om 00.50 uur zondagnacht staat de Maas in Venlo nu op 17,90 meter boven NAP.

Frans-Jan Brouwer

00:19 uur

Dijken hele nacht bewaakt

Ook vannacht zullen alle dijken in de gemeente Venlo worden bewaakt. Zowel de brandweer als het waterschap zullen de dijken in de gaten blijven houden.

00:02 uur

Zaterdag 17 juli in foto's

Grote dank aan alle fotografen. Nog meer beeldmateriaal? Stuur het dan naar nieuws@omroepvenlo.nl

23:33 uur

Update waterstanden

Een blik op de grafiek van Rijkswaterstaat leert ons dat er zondagochtend rond 08.20 uur geen sprake meer zal zijn van extreem hoogwater. Dan komt het water in Venlo namelijk niet hoger dan 17,65 meter boven NAP. Vanaf dan is er, volgens Rijkswaterstaat, sprake van hoogwater. 

Volgens de grafiek staat het water nu op een hoogte van 17,93 meter boven NAP.

Danee Dings

23:02 uur

Geen recreanten op de Maas

Ondanks het mooie weer dat zondag in het verschiet ligt roept de Veiligheidsregio recreanten op niet de Maas op te gaan. Door de stroming kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

22:47 uur

Indrukwekkende dronebeelden boven de gemeente

Deze indrukwekkende beelden van het extreem hoogwater zijn zaterdag gemaakt door Tom Ketelings van Beeldwerk.tv.