advertentie

GroenLinks: twee treinen met kernafval door Venlo

Coalitiepartij GroenLinks maakt zich zorgen over twee treintransporten met kernafval die eind vorig jaar via het spoor door Venlo zouden zijn gegaan.

De partij zegt zich te baseren op informatie van de plaatselijke GroenLinks-afdelingen in de Achterhoek. 'De transporten komen vanuit Gronau via de Achterhoek Nederland binnen. Daar worden de treinbewegingen in de gaten gehouden', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Wim Janssen. De partij vindt het onwenselijk dat 'gevaarlijk radioactief afval over het grondgebied van de gemeente wordt vervoerd.'  

Andere routes

Op 19 november en 10 december zijn er twee treinen vanuit de Achterhoek via Venlo naar Amsterdam gereden, zo zegt GroenLinks. 'Omdat die transporten in Duitsland onder druk staan, wordt er van tevoren nooit melding van gemaakt en volgen treinen met kernafval steeds andere routes. Voor het eerst is nu dus ook Venlo in die route opgenomen', zegt Janssen. De partij wil nu van het college weten of het bekend was met deze transporten en of dit in de toekomst vaker gaat voorkomen.

Inwoners

'Wij zijn daar in ieder geval niet voor. Natuurlijk is de invloed van een gemeente beperkt, maar ze heeft wel iets te zeggen. Je moet er in ieder geval het gesprek over aangaan', vindt Janssen. 'Verder zijn wij van mening dat inwoners het recht hebben te weten wat er precies over het spoor wordt vervoerd.' 

De gemeente Venlo wilde nog niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Aangezien er politieke vragen aan het college zijn gesteld, worden die eerst schriftelijk aan de gemeenteraad beantwoord. 

advertentie

Lees ook deze artikelen