Zeikdieëme

Vorige week zaterdag. VVV speelt in Alkmaar, AZ heeft gemeld dat er vier spelers corona hebben. De wedstrijd gaat door.

Dinsdag worden acht nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Ook van spelers die tegen VVV in het veld stonden. De kans is groot dat ze op de wedstrijddag al positief waren. Eerlijk gezegd vraet ik unne bessemsteel, als het niet zo is. Wanneer Ajax afgelopen zaterdag de tegenstander was geweest, zou het risico van een verdere verspreiding van het virus ook voor lief genomen zijn?

Iets anders. Wie heeft bij Fox Sports het commentaar over VVV gehoord in de rust? Het was godgeklaagd. Met de 2-2 werd het stuitende superioriteitsgevoel van die zeikdieëme afgestraft. VVV speelde gelijk, was aevel in alle opzichten de morele winnaar.

Ik moest denken aan een optreden lang geleden in Venlo van een cabaretier. Hij maakte denigrerende opmerkingen over VVV. De zaal schoot niet in de lach. Iemand begon te zingen: ‘Ave, ave, ave VVV. Ave, ave, ave VVV.’ In de tièd van ein sneej mik zong de zaal de mantra. Minutenlang. De komiek was van zijn stuk gebracht. Het ging aevel van kwaad tot erger. Als hij een mop vertelde, werd er niet gelachen maar gezongen; ‘Ave, ave, ave VVV. Ave, ave, ave VVV.’

Vanmiddag Ajax. Mag het vanaf twaalf uur gaat sneeuwen? Gestaag sneeuwen. Sneeuwen zoals op 15 februari 1987, toen de cafés nog lang vol bleven.

Volle cafés, we missen ze. Afgelopen week gingen er steeds vaker stemmen op voor een volledige lockdown van vier weken. Het lijkt onvermijdelijk. Hoe moet het dan met onze cadeaus voor Sinterklaas? Gaat de Huibaard die in webshops bestellen? Koop lokaal, het nieuwe normaal, staat op de affiches die sinds kort overal in de gemeente hangen.

In dat kader twee tips. De vorige week had ik over het debuut van de Venlose Dieuwertje Heuvelings. Auxiety is een knap geschreven roman over de muziekindustrie. Over streamingdiensten, playlists, hiphop en straattaal. Onderwerpen waar ik weinig mee heb. Toch is het zo’n boek, waarvan je het zonde vindt wanneer het uit is. Nog een lokaal talent. Willem Suilen presenteert morgen zijn debuut-LP. Als veertienjarige begon de Venlonaar met pianospelen, vorig jaar studeerde hij af van het Conservatorium van Brussel en won hij de Toots Thielemans Jazz Award.

Koop lokaal en koester lokaal talent, is het devies van deze Hölp-Huibaard.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx