advertentie Viecuri Mooi

Xaveria is dankzij de bubbel eindelijk weer violiste

De Tegelse violiste Xaveria Vossen (25) is uitgekozen voor het Nederlands Studenten Orkest. Normaal betekent dat een tournee langs de theaters. In coronatijd is het strenge quarantaine en spelen in een bubbel in een Almeerse sporthal.

Het Nederlands Studenten Orkest wordt ieder jaar na audities gevormd door studenten die naast hun studie ook een instrument bespelen. Xaveria studeert Human Technology Interaction en speelt sinds haar prilste jeugd viool. 'Ik heb er bewust voor gekozen om niet naar het conservatorium te gaan omdat ik muziek als een goede hobby wil houden. Daarom is dit orkest ook zo leuk. Ik kan toch muziek maken op het allerhoogste niveau.' 

Interactie

Xaveria doet haar verhaal in het Topsportcentrum in Almere. De grote sporthal die plaats biedt aan vijfhonderd bezoekers is het vaste honk van het orkest. Want wanneer het studentenorkest door de coronamaatregelen niet naar de mensen in de verschillende theaters kan komen, moeten de mensen naar het orkest komen. En dat gebeurt ook. 'Afgelopen weekend was het eerste optreden voor publiek. Dat was heel bijzonder. Die interactie met de zaal, het applaus. Dat heb je als muzikant heel lang moeten missen', zegt Xaveria. 

Positieve test

In de sporthal gelden wel strenge coronamaatregelen en in de buurt van de muzikanten kom je niet. 'We hebben met zijn allen in quarantaine gezeten en vormen nu als groep een bubbel. Wij hoeven onderling geen afstand te houden, maar komen bij niemand van buiten de bubbel in de buurt', legt Xaveria uit. 'Een positieve test betekent namelijk het einde van dit project.' Die muzikale bubbel blijft tot en met zondag intact, wanneer het Nederlands Studenten Orkest het laatste concert geeft.