advertentie

Windpark Venlo komt er; SP uit coalitie

De kogel is door de kerk: alle negen windturbines in Blerick en Boekend komen er. De vergadering kostte de SP wel de kop. De partij stapt uit de Limburgse coalitie en de twee gedeputeerden zijn opgestapt.

Provinciale Staten stemde vrijdagmiddag laat in met het plan. Het windpark kon ondanks hevige protesten van tegenstanders uit name Boekend en Blerick rekenen op een meerderheid van 25 tegen 19.

De vergadering kreeg nog een heftig einde. GroenLinks had een motie van afkeuring tegen SP-gedeputeerde Bob Ruers ingediend vanwege zijn handelwijze in het dossier. Coalitiepartners D66 en PvdA waren van plan die motie te steunen. Daarop vond de SP dat de bodem onder het vertrouwen was weggezakt en stapte de partij uit de coalitie.

Uitkoopregeling
Bewoners van Heierhoeve krijgen een verhuisregeling aangeboden. Gedeputeerde Hans Theunissen gaat daarover later in gesprek met de bewoners. Wie geen gebruik wil maken van de regeling, wordt ‘ruimhartig maar redelijk’ gecompenseerd.

Vier van de negen windturbines worden ondergebracht in een coöperatie waarin omwonenden zich tegen een laag tarief kunnen inkopen. Zo kunnen zij financieel profiteren van de windturbines.

Einde dossier?
Of het boek-windturbines nu definitief dicht kan, is nog maar de vraag. Voorzitter Marcel Lenders van de Actiegroep Windturbines Blerick (AWB) kondigde eerder al aan de gang naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, niet uit te sluiten. Advocaat Ruud Verkoijen van een kleine vijftig omwonenden zei vrijdagavond in Nedinscoplein dat ook te zullen doen.

advertentie

Lees ook deze artikelen