advertentie

Wies in de lakschoon…

De spanning loopt op. Met deze nog vijf keer Aevel en dan staat #Jocus3Span19 op het podium.

Afgelopen maandag bij de Jaorvergadering van De Waus in Grenswerk was er eerst publiekelijk een aanwijzing van de Vors. De Hoeëgheid van 2019 zit niet in de zaal. In de zaal. Waat ein waer! In de zaal waren achterin ook staanplaatsen. Bovendien zat ook het balkon vol. De sfeer daar was conspiratief. Hier werd samengezworen om vooral niets te laten merken. Juist voor zo’n geveinsde ontkenningsfase hebben we aevel fijn afgestemde antennes. De aanwezige Prinseraojers waren trouwens unaniem in hun mening. De nieje Hoeëgheid zit op het balkon. Droeg hij een zwart-wit geruit overhemd, waardoor het leek alsof hij die middag beej ’t Zwartwater bomen had omgezaagd? Met een hoofd vol vragen kwamen we thuis, waar nondeju bleek dat het Mirakel van de Mieëwbaemp die avond vanuit Grenswerk een aanwijzing had gestuurd. Exclusief voor Aevel.

Zet je maar schrap. ‘As de kuuj gaon bieze, staeke ze de stert in de huuegte.’ Dit Venlose spreekwoord betekent zoveel als grote veranderingen zie je van tevoren aan komen. Bieze is het dialectwoord voor op en neer lopen, voor ijsberen dus. Maar wat heeft het te maken met #Jocus3Span19? Mag ik een yell in herinnering roepen, die vroeger in De Koel klonk, maar heden ten dage helaas niet meer? Simpel! Simpel! Simpel! Wanneer gaat een koe ijsberen? Als ze aanvoelt dat ze geslacht gaat worden. En wie stond er te smiespele op het balkon bij Grenswerk? De prince charming onder de Venlose slegters uit de binnenstad. Die met zo’n hipsterbaard, waaraan scheermessenfabrikant Gillette bijna failliet is gegaan.

Maar stel. We moeten de vorstelijke hints letterlijk nemen. De hoeëgheid was dus echt niet aanwezig en dat van de grote verandering klopt ook. Ja, hoe makkelijk wil je het dan hebben? Dan treedt er maar één iemand naar voren. Eloquent, Venlonaer wies in de lakschoon, gepokt en gemazeld door zijn aanwezigheid bij alle vastelaovesactiviteite in lange jaren. Bovendien afgelopen week prominent in het nieuws door de opzienbarende transfer die hij in medialand heeft gemaakt. Niet Linda de Mol, aevel wel blond.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen