advertentie Viecuri Mooi

Wethouder Roest vertrekt naar Maastricht

Wethouder Financiën Ad Roest (EENLokaal) verlaat de gemeente om gedeputeerde te worden van de provincie Limburg. Ook oud-wethouder Stephan Satijn (VVD) is voorgedragen als nieuwe gedeputeerde.

Provinciale Staten stemmen vrijdag officieel over de voordracht van de zes nieuwe gedeputeerden. Het College van Gedeputeerde Staten trad in april af naar aanleiding van een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL. Volgens onderzoek van de krant NRC heeft Vrehen, voormalig CDA-gedeputeerde, tonnen aan provinciale subsidies doorgesluisd naar eigen bv’s.

Financiën

Roest moet namens Lokaal-Limburg gedeputeerde worden. Van die partij is hij op dit moment al vicevoorzitter. De oud-ondernemer is sinds 2018 wethouder van Financiën voor EENLokaal. Hij presenteerde zich in die functie als de strenge bewaker van de Venlose schatkist. Roest trad aan op het moment dat Venlo er financieel slecht voorstond. Mede dankzij een forse financiële compensatie vanuit het Rijk voor Jeugdzorg en de door Roest ingevoerde strenge begrotingsdiscipline is de gemeente Venlo weer financieel gezond. In tegenstelling tot andere gemeenten in Nederland, die financieel gezien fors te lijden hebben onder de coronacrisis, presenteert Venlo wel een begroting waarin volop geïnvesteerd wordt. 

Terugkeer

Satijn keert dus terug op het politieke toneel. De VVD'er was tussen 2012 en 2018 wethouder van Economische Zaken in Venlo, daarvoor was de uit het bedrijfsleven afkomstige Satijn politiek gezien een onbeschreven blad. Het wethouderschap van Satijn viel samen met een roerige politieke periode in Venlo met een miljoenentekort bij de Floriade en de uitvoering van zorgtaken. Op economisch gebied kon de bestuurder wel goede cijfers overleggen met de vestiging van grote bedrijven en verkoop van grond op de tradeports. Na zijn afscheid van de lokale politiek is Satijn onder andere werkzaam als muntmeester.