advertentie Obesitas kliniek header januari

Week van de waarheid voor klooster en Emmaus Feniks

Deze week moet er duidelijkheid komen over de toekomst van het voormalige Trappistenklooster in Tegelen en woongemeenschap Emmaus Feniks dat onderdak in het gebouw heeft.

Eigenaar Stichting Emmaus Feniks heeft het klooster aan Ulingsheide te koop gezet. Tot en met woensdag kunnen geïnteresseerde partijen een bod uitbrengen. En dat zorgt voor onrust.

Arbeidsmigranten

Die onrust wordt vooral veroorzaakt door plannen van het bedrijf Raas/Werkconsult dat 750 plekken voor arbeidsmigranten in het klooster wil realiseren. Ook het bedrijf Rendiz toonde eerder interesse. Dat wil maximaal 350 plekken voor arbeidsmigranten in het klooster bouwen. Zowel Rendiz als Raas/Werkconsult hebben dus tot en met woensdag de tijd gekregen om een bod uit te brengen.

Schone schijn

Om die zorgen te benadrukken protesteerden bewoners en omwonenden van het klooster afgelopen weekend tegen de verkoopplannen en het huidige bestuur van de Stichting Emmaus Feniks Tegelen. 'De plannen van de mogelijke koper Raas/Werkconsult tasten het idealistische karakter van Emmaus Feniks aan. Ja, er wordt de schone schijn gewekt dat  we mogen blijven. Maar uiteindelijk worden we weggepest', zegt bewoner Lars van Haasteren.

Noodzakelijk

Voorzitter van de Stichting Emmaus Feniks Tegelen Marieke Kruit benadrukt dat de verkoop van het klooster noodzakelijk is. 'Juist voor het voortbestaan van de leefgemeenschap. We weten dat Emmaus onmogelijk de kosten voor het onderhoud van het klooster kan betalen. Dat zeggen wij al een paar jaar en die cijfers zijn bij iedereen bekend', zegt Kruit. 'Juist als we niets doen gaat Emmaus Feniks in het klooster verloren.'