'We hebben 24 jaar Hemingway geleefd'
Nog vier dagen en dan trekken Marion en René Mevissen voor de laatste keer de deur van eetcafé Hemingway achter zich dicht. Na 24 jaar heeft het echtpaar de zaak verkocht.
Ze waren niet actief op zoek naar een koper voor het eetcafé, maar toen de kans zich voordeed zette dat Marion en René wel aan het denken. 'In deze tijd is het ook moeilijk om een zaak te verkopen', zegt René. 'We zijn blij dat we het nu kunnen verkopen. Daar bedoel ik mee: ik ben zestig. En dan kun je zeggen: over zeven jaar dan zien we wel, maar of je het dan nog kunt verkopen is een tweede. Ik had best door willen gaan maar het is ook een fysiek gedeelte. Horeca is een zwaar vak en je moet dit ook lichamelijk aankunnen. Nu kan ik het nog allemaal aan maar wat de toekomst brengt weet ik niet. We kiezen er nu voor om niet meer tachtig uur in de week en zeven dagen per week ergens mee bezig zijn.'
Bewuste keuze
Het juiste moment dus. Marion vult aan: 'Nu is dit op ons pad gekomen en we hebben ook zin in een volgende stap. We zijn in gesprek gekomen, van het een kwam het ander en het gebeurde. Toen hebben we de knoop doorgehakt. Spannend, maar wel een bewuste keuze.'
Het echtpaar Mevissen kiest voor wat meer rust. Marion: 'Wat meer tijd samen, wat meer tijd voor de kinderen.' René: 'We zoeken ook meer sociaal leven. Dat hebben we weinig gehad, maar we hebben Hemingway geleefd en dat doe je al 24 jaar. Dat is een heel fijn gevoel geweest. Nu willen we toch ook eens een ander sociaal leven. Een stapje terug.'
Emotioneel
Toen Marion en René hun besluit wereldkundig maakten, kregen ze veel reacties. 'Dat was overweldigend. Dat vond ik wel emotioneel', zegt Marion. 'Horeca is een mooi vak en we hebben het altijd met veel liefde gedaan. Als je dan hoort dat mensen zo graag hier komen en vaak generatie op generatie... hier zijn vriendschappen, liefdes en huwelijken ontstaan. We waren ons er niet van bewust dat we voor zoveel mensen een fijne plek zijn geweest.'
Herkenbaarheid
Hemingway is al sinds de oprichting in 1988 een echt eetcafé. En dat bleef het ook na de overname door Marion en René in 1998. 'Simpel, makkelijk en lekker', zegt René. Geen franje en frutseltjes, maar herkenbare gerechten. 'En als iemand om elf uur 's ochtends een tournedos wil of 's avonds om tien uur een broodje kaas, dan kan dat.' Gerechten bleven jaar na jaar op de kaart staan, sommige gerechten gaan al mee sinds 1988. René pakt er een menukaart bij uit het allereerste jaar van Hemingway. 'Kijk, gebakken camembert hadden we toen ook al', zegt René. 'Net als de saté, het broodje Hemingway of de Franse uiensoep.' Er is in al die jaren dus weinig veranderd. Hoewel... 'Toen kostte de gebakken camembert zeven gulden vijftig en nu, even kijken.... tien euro. Dat is toch nog een verschil.'