advertentie

Wachters Tajiri behoren tot 100 ‘sleutelwerken’ in openbare ruimte

De honderd belangrijkste kunstwerken in de openbare ruimte van na de oorlog. Die lijst is er nu en daarin zijn ook de vier beelden op de Venlose stadsbrug van Shinkichi Tajiri opgenomen.

Het vakblad  voor beeldend kunstenaars BK-informatie besloot de lijst te maken ter ere van het veertigjarig bestaan van het blad. Een speciale werkgroep boog zich over de selectie. Het gaat volgens het blad om ‘Een uniek soort erfgoed, kenmerkend voor de Nederlandse omgang met de openbare ruimte en een weergave van politiek-maatschappelijke denkbeelden.’ 

Oorlogsslachtoffers

De Wachters werden in 2007 in opdracht van de gemeente Venlo geplaatst op de stadsbrug ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. De Japans-Amerikaanse beeldhouwer Shinkichi Tajiri (1923 – 2009) kreeg de opdracht voor de beelden die precies 50 jaar na de wederopbouw van de bruggen werden onthuld door Koningin Beatrix. 

Hoeders van de stad

De destijds in Baarlo wonende Shinkichi Tajiri had zelf gediend in het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Nederland zijn meerdere krijgers/wachters van Tajiri te vinden. Hij maakte ze als hoeders van de betreffende stad. Ze waarschuwen tegen agressie, geweld en oorlog.

advertentie

Lees ook deze artikelen