advertentie VieCuri Mooi

VVD-motie: 'Wij willen een vuurwerkvrij Venlo'

Fractievoorzitter Marianne Steenmetz van VVD Venlo zegt dat de fractie eind januari een motie indient voor een vuurwerkverbod in Venlo. Zij hoopt daar samen met andere fractievoorzitters naartoe te werken.

Steenmetz geeft aan dat haar partij, hoewel er allerlei haken en ogen aan zitten, nu gewoon het signaal wil afgeven dat het belangrijk is om over een vuurwerkverbod na te denken. 'Ook al is het in Venlo nog niet zo extreem als bijvoorbeeld in de Randstad, we zijn het toch maar normaal gaan vinden dat er overlast is. Er ontstaan gevaarlijke situaties en vallen gewonden door het huidige vuurwerkgebruik. Dat is niet normaal', zegt Steenmetz. Ook geeft ze aan dat de fractie het best begrijpt dat er mensen zijn die vinden dat het erbij hoort om gezellig vuurwerk af te steken. 'Ook bij mij in de straat is dat altijd gezellig, maar dan moet het ook gezellig blijven. Dat kan niet als er vernielingen worden aangericht', vult ze aan.

 

Individuele vrijheid

Dat VVD met de motie komt, is voor sommige andere politici verrassend. Fractieleider Wim Janssen van GroenLinks vroeg vorig jaar al om vuurwerkvrije zones en laat in De Limburger weten blij verrast te zijn door het initiatief van de VVD. 'We staan als VVD natuurlijk voor individuele vrijheid. Als iemand zichzelf en anderen een plezier doet door mooi vuurwerk af te steken, snappen we dat natuurlijk heel goed' reageert Steenmetz daarop. Toch vindt de partij dat het nu te ver gaat. Steenmetz heeft contact opgenomen met iedere fractie binnen de gemeenteraad om na te denken over deze motie.

20 vóór, 19 tegen

Dagblad De Limburger meldt na een rondgang langs de partijen dat er binnen de gemeenteraad een nipte meerderheid zou zijn (twintig vóór, negentien tegen) als het gaat om een vuurwerkverbod. Dat wordt echter pas definitief duidelijk bij de besluitvorming op woensdag 29 januari. 'Sommige fracties werden overvallen door de vraag of ze vóór of tegen zijn. Ze hebben het er nog niet als fractie over gehad dus ik kan me voorstellen dat er nog geen antwoord gegeven kan worden', zegt Steenmetz. 'Er zijn partijen die al achter ons staan, maar er zijn genoeg fracties die het hier nog niet over hebben gehad. Laten we vooral samen kijken naar wat er juridisch en organisatorisch in Venlo mogelijk is en wat dan passende stappen zijn', zegt Steenmetz.