advertentie

VVD-fractie steunt bekritiseerde fractievoorzitter

De raadsleden van de VVD spreken in een schriftelijke verklaring hun steun uit voor fractievoorzitter Marianne Steenmetz. Die kreeg vorige week forse kritiek van kandidaat-lijsttrekker Leon Bastiaans.

In de verklaring laten de VVD-raadsleden weten dat de steun voor Steenmetz onverminderd aanwezig is. Voor Steenmetz zelf is dat een belangrijk signaal. 'Ik moet vanavond namens de VVD het woord voeren in de gemeenteraad over belangrijke onderwerpen als het nieuwe zwembad en subsidiebeleid. Ik moet daar vanavond staan en dan is het goed om te weten dat ik nog altijd rugdekking heb van de fractie', zegt Steenmetz.

Onzichtbaar

Steenmetz had de ambitie om voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 lijsttrekker te worden. Vorige week stelde VVD-Statenlid Leon Bastiaans zich ook kandidaat. In zijn uitgelekte motivatiebrief was hij kritisch over het functioneren van de huidige fractie en fractievoorzitter Steenmetz. Volgens Bastiaans heeft de partij, die sinds 2018 in de oppositie zit, veel last om van zich te laten horen. 'Ik vind onze fractie gewoonweg te onzichtbaar. Ook de wisseling van fractievoorzitter heeft daar geen verandering in gebracht. De fractie straalt geen positieve energie uit', schreef Bastiaans. 

Vertrouwen

Naar aanleiding van dat schrijven is binnen de VVD-fractie besproken of Steenmetz nog op voldoende steun kan rekenen. 'Ik heb zelf nooit getwijfeld aan mijn oprechtheid en motivatie. Leon Bastiaans en het bestuur doen dat klaarblijkelijk wel. Het bestuur besloot immers om Bastiaans naar voren te schuiven als kandidaat-lijsttrekker en niet om ons beide kandidaat te stellen. Daar mag je zelf conclusies uit trekken', zegt ze. 'Dat ik nog altijd het vertrouwen van de fractie heb, werd snel duidelijk. Het is goed dat de collega-raadsleden en buitenwacht dat nu ook weet.'