advertentie Truck support Header

Vrees voor Tegels erfgoed

De Heemkundige Kring Tegelen wil weten wat er is gebeurd met de kunstwerken die in het oude raadhuis opgeslagen zijn geweest. Volgens de Heemkundige Kring gaat het om cultuurhistorisch erfgoed van de voormalige gemeente Tegelen.

Wet openbaarheid van bestuur 

Met een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur hoopt de erfgoedvereniging antwoorden te krijgen over de staat van de kunstwerken in het oude raadhuis. Ook wil de vereniging weten welke objecten nog aanwezig zijn en/of beschadigd zijn. De vereniging is al langer op zoek antwoorden en betreurt het, dat ze deze stap moet zetten om antwoorden van de gemeente Venlo te krijgen.

Tien jaar geleden

De voorwerpen zijn tien jaar geleden overgedragen aan de gemeente Venlo en stonden opgeslagen in het oude raadhuis in Tegelen. Het gaat onder meer over de in 1947 aan de gemeente Tegelen geschonken glas-in-loodpanelen van Charles Eyck; de officiële akte van de Hoge Raad van Adel waarin het wapen van Tegelen officieel werd vastgesteld; de collectie van 6 Tegelse portretten van Will Eggen; het bronzen beeld Tegels Hert van Jos Oehlen, geschonken door Stichting Burgercomité Tegelen; het koperen borstbeeld van koning Juliana, vervaardigd door Tegelenaar Piet Killaars en het beeld van koning Beatrix van geglazuurde klei, gemaakt door Dries Engelen uit Tegelen. Het is slechts een greep uit de voorwerpen die onderdeel uitmaakten van het interieur van het voormalige raadhuis. Volgens de Heemkundige Kring zijn het belangrijke cultuurhistorische voorwerpen, alleen weet niemand ze te vertellen waar de stukken nu zijn.

Zorgen

Een bezoek dat de Heemkundige Kring in juni aan het raadhuis bracht, versterkte de zorgen. ‘De kunstvoorwerpen lagen op verschillende plekken in het gebouw en zijn opgeslagen tussen spullen van onder meer Ithaka', vertelt Jos Wolbertus van de Heemkundige Kring. 'Een niet-kenner zou de spullen hebben opgeruimd, die dan voorgoed verdwenen zouden zijn.’

2018

Gemeenteraadslid Leon van den Beucken (EENLokaal) deelt de zorgen van de Heemkundige kring. In het verleden stelde hij namens zijn partij vragen over de gang van zaken in het voormalig raadhuis. De laatste keer dat hij dat deed was in 2018. ‘We leven nu in 2021, en het is jammer dat we nu, na drie jaar, nog niet weten waar we aan toe zijn. Wat is er in die tijd gebeurd om de kunstobjecten te borgen en veilig te stellen?’, vraagt Van den Beucken zich af.

De gemeente wil niet reageren voordat het Wob-verzoek officieel is beantwoord.