advertentie Obesitas

Vreejheid is…

Vastelaovesdinsdaag, 8 uur - In de Floddergats. De avond is gevallen.

Bij café De Keizer (vanaf 1 april wordt het De Keizerin, dat is aevel een verhaal voor later) zwenkt een vastelaovesvierder het Ursulastraatje in. Hij zingt: ‘Straks is ’t weer Aswoensdaag la la la la la, straks is ’t weer Aswoensdaag la la la la.’ Steeds dezelfde regel. Heiten Haspelmuzikant Paul Berden is voor café De Klep druk doende met vier döchterkes. De tweeling gaat in buggy’s mee in de bakfiets. Een dochter wordt in een zitje getild vóór pap, het oudste meisje gaat achterop. Mam Wieteke komt naar buiten. Ze heeft binnen een knuffeltje teruggevonden. Ze gaan met zijn zessen op weg naar huis, naar ’t Ven. Het miezert een beetje.

Wij doen de vastelaovesjas aan, sjaal om, lopen door het Julianapark en staan in de tièd van ein sneej mik midden in de vastelaovend. Met vier kleintjes vanuit ’t Ven naar de stad gaan, is een heuse expeditie. Aevel… de vastelaovend is Venlo’s cultureel erfgoed en natuurlijk wil je dit met je kinderen delen. Vastelaovend hoort bij de opvoeding. 

Aswoensdaag, 11 uur - We herinneren ons de weinig tekstvaste vastelaovesvierder en zetten de EP op van de Wortelepin uit 1975. Met de onovertroffen versie van Straks is ’t weer Aswoensdaag, gezongen door Giel Geurts en Tiny Simon-Hofman. Weemoed overvalt ons als we de vastelaovesjas truùk in de gooje alde kleierkas hangen. 

We moeten aevel weer aan het werk. Afgelopen maanden hebben we intensief onderzoek gedaan naar de Tweede Wereldoorlog. We hebben ook getuigen van deze rampzalige jaren gesproken. De interviews met de ‘generatie der gebombardeerden’ waren aangrijpend. Hun ervaringen zijn de bouwstenen voor twee bijzondere bijeenkomsten. Morgen is er in CityCinema een herdenkingsbijeenkomst. We vertellen de oorlogsverhalen over de honderd dagen tussen de bevrijding van Blerick en de bevrijding Venlo. Aanstaande dinsdag staan herinneringen opnieuw centraal, in indrukwekkende slotmanifestatie ‘Limburg 75 jaar bevrijd’. 

Ineens realiseren we ons iets. 

De verschrikkingen van de jaren 1940 tot 1945 voltrokken zich in precies dezelfde straten, waarin wij afgelopen dagen vastelaovend hebben gevierd. Onvrijheid versus vrijheid. Waar kinderen op vastelaovesdinsdaag liefdevol op de bakfiets werden gezet, lieten 75 jaar geleden leeftijdgenootjes het leven.

Vandaar.
Vreejheid is… met kinder same vastelaovend meuge viere.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx