advertentie

Vors Joeccius moet nu plots een misdaad oplossen

Venlonaar Hans Jacobs debuteert eind deze maand als auteur van thrillers. De hoofdpersonages in zijn boeken bestaan echt, en eigenlijk ook weer niet.

Sinds zijn pensionering als leraar afgelopen zomervakantie werkte Jacobs op zijn zolderkamer aan de voltooiing van zijn boek. Met het verhaal was hij al langer bezig,  nu was er volop tijd om het te vervolmaken. Het eindresultaat is het boek Carambole dat op 31 oktober wordt gepresenteerd. 

11 jaar

Jacobs schrijft eigenlijk al zijn hele leven. Het begon met spannende verhalen die hij als jonge jongen in schriftjes pende, daarna volgden vooral grappige verhalen in het Venloos dialect en teksten voor Veldeke Venlo en carnavalsblaadjes. 'Maar ik ben altijd fan van thrillers geweest', klinkt het. Zijn eigenlijke debuut als auteur van thrillers maakte Jacobs op 11-jarige leeftijd. 'Dankzij mijn oom die bij een uitgever werkte en een verhaal van mij liet afdrukken. Daar was ik toen ontzettend trots op.' Nu verschijnt op 62-jarige leeftijd dus een nieuwe thriller. 

Echte personages

Het bijzondere van Carambole is dat de hoofdpersonages echt bestaan. De rechercheurs die in het boek een misdaad moeten oplossen luisteren naar de namen van de voormalige Venlose horecaondernemer Cock Ooms en kunstenaar Dick Evers. 'En als je ze kent zul je in het boek ook echt hun karaktereigenschappen herkennen', schetst Jacobs. 'Uiteraard heb ik daarvoor toestemming gevraagd en ik ga er respectvol mee om. Het maakt het verhaal zeker voor de Venlonaar heel herkenbaar.' 

Vors Joeccius

Veel tijd om stil te staan bij zijn debuut gunt Jacobs zichzelf niet. Op zijn laptop staan alweer de contouren voor een tweede thriller. Die moet zo rond carnaval verschijnen. 'Hoofdpersonen in dat boek zijn Roel Versleijen en Bram Holla (vorst en ceremoniemeester van Jocus, red.). Er gebeurt in ieder geval veel in dat tweede boek', is alles wat Jacobs erover kwijt wil. Vors Joeccius op boevenjacht dus. In de boeken van Hans Jacobs kan het allemaal. Het is Venlo, maar dan net een beetje anders en in ieder geval een stuk spannender.