Voorzitter Antoin Scholten zit in een uitzonderlijke, maar geen problematische situatie
Burgemeester Antoin Scholten opent als voorzitter van de gemeenteraad vanavond de raadsvergadering in de wetenschap dat één van die raadsleden aangifte tegen hem heeft gedaan. Een bijzondere, maar geen problematische situatie.
In principe staat de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad boven de partijen. Het is aan hem om ervoor te zorgen dat de vergadering goed verloopt. Maar dat zou in principe dus kunnen schuren in een situatie waarin Scholten momenteel zit. Want wanneer hij straks een inbreng van raadslid Ali Oruç afkapt of een interruptie niet toestaat zou de kwaadwillende ook kunnen betogen dat de burgemeester dat doet omdat Oruç aangifte tegen hem heeft gedaan.
De aangifte tegen Scholten, waar ging het ook alweer over?
Het zelfstandig raadslid Ali Oruç deed vorige week aangifte tegen burgemeester Scholten vanwege diens handelen in het strafrechtelijk en fiscaal onderzoek dat tegen Oruç gestart werd. Volgens Oruç is er sprake van smaad, laster en een schending van geheimhoudingsplicht door Scholten. De burgemeester deelde net na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de fractievoorzitters in een vertrouwelijke overleg mee dat Oruç het onderwerp was van een strafrechtelijk onderzoek. Nog voordat er sprake was van een dagvaarding. Scholten zegt dat hij dit deed na een dringend verzoek van de hoofdofficier van justitie Jan Eland. Diezelfde Jan Eland ontkent dit in een brief uit 2018 aan de advocaat van Ali Oruç die Omroep Venlo eerder heeft ingezien. Scholten liet eerder aan Omroep Venlo weten die brief absoluut niet te kunnen plaatsen. Oruç ziet in de brief juist een bevestiging dat Scholten op eigen initiatief handelde en daarmee zijn geheimhoudingsplicht schond. De aangifte moet volgens hem duidelijkheid geven.Gewoon voorzitter
Scholten zelf wil niet ingaan op de situatie in de gemeenteraad. Zijn woordvoerster laat weten dat dit ook niet aan hem is, maar aan de gemeenteraad. Die gaat immers zelf over de orde en invulling van de zijn eigen raadsvergadering. Bij de politieke partijen is het geen onderwerp van discussie. Scholten moet gewoon als voorzitter boven de partijen het raadsdebat kunnen leiden, is de mening van de politiek.
Bijzondere situatie
‘Het is wel een zeer bijzondere situatie, iets wat zich naar mijn weten nog vrijwel nooit heeft voorgedaan. Of het echt een probleem moet zijn? Ik denk het niet', zegt hoogleraar staatsrecht Hansko Broeksteeg. 'Ervan uitgaande dat de burgemeester zoals gewoonlijk op een professionele manier te werk gaat, zou er niets anders moeten zijn dan normaal. Het is de taak van de voorzitter om de functie onafhankelijk en zonder vooroordelen te bekleden. Het zou raar zijn als de aanwezigheid van één aanwezig raadslid dat aantast. Bij zo’n raadsvergadering zijn er tevens meerdere raadsleden aanwezig die net als de burgemeester zelf zullen waken voor een normaal verloop. Het is belangrijk dat die alertheid er is.'
Onschuldig
Het is al zo dat een burgemeester zijn rol als voorzitter afstaat aan de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad wanneer bijvoorbeeld het functioneren van de burgemeester onderwerp van het politiek debat is. Of wanneer de gemeenteraad vergadert over onderwerpen waar een burgemeester politiek verantwoordelijk voor is. Zoals bijvoorbeeld veiligheid. 'Maar om dat vanwege de gedane aangifte nu ook te doen lijkt me onnodig. Je bent tenslotte onschuldig totdat het tegendeel bewezen is’, zegt Broeksteeg.