Voor 1,5 miljoen aan bijstandsfraude opgespoord
De Venlose aanpak van bijstandsfraude lijkt zijn vruchten af te werpen. De gemeente ontdekte 42 gevallen van fraude. De geleden schade van 1,5 miljoen euro kan echter lastig worden verhaald op de fraudeurs.
Buitenlandse bezittingen
De gemeente onderzocht met name het bezit van buitenlands onroerend goed dat hier werd verzwegen door bijstand-ontvangers. De sociale recherche van de gemeente deed al 115 onderzoeken in zeven verschillende landen. In 42 gevallen bleek er onterecht bijstand te zijn uitgekeerd. In alle gevallen ging het om Venlonaren die vastgoed hadden in Turkije.
Boete innen is lastig
Venlo is een van de weinige gemeenten die investeren om zulke fraudezaken op te sporen. Ondanks de forse vorderingen is het nog maar de vraag hoeveel daarvan uiteindelijk terug komt. Want geld terugvorderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want beslag leggen op het buitenlands onroerend goed is niet mogelijk. En de boete innen is ook lastiger dan je zou denken.
Geen vermogen
Dat werkt zo: eerst wordt de uitkering stopgezet en claimt de gemeente de betaalde bijstandsuitkering terug. Dat bedrag kan verdubbeld worden door een boete. Als die schuld bij de gemeente hoger is dan de geschatte waarde van het buitenlandse huis, heeft de fraudeur op papier geen vermogen en krijgt hij opnieuw bijstand terwijl het tweede huis er nog steeds is. Dat vindt de gemeente krom. De staatssecretaris is het daarmee eens en wil kijken hoe hier iets aan gedaan kan worden.
Signaalfunctie
Omdat het lastig is om geld terug te vorderen maken maar weinig gemeenten hier werk van. Dit heeft te maken met gebrek aan kennis en tijd. Venlo doet dit toch. volgens wethouder Alexander Vervoort speelt ook mee dat je hiermee een signaal afgeeft. ‘Fraude mag niet lonen. Er gaat een preventieve werking van uit. Uitkeringen moeten gaan naar de mensen die er wel recht op hebben.’