advertentie

Vloeren stadskantoor en garage moeten worden versterkt

Nagenoeg alle verdiepingen van het stadskantoor en de daaronder gelegen garage Maaswaard moeten worden versterkt. De gemeente liet eerder al tijdelijk stutten plaatsen en laat nu definitieve maatregelen nemen.

Die stutten werden nog geplaatst onder de begane grond van het stadskantoor en op alle verdiepingen van de garage. Onderzoek naar de definitieve maatregelen wijst uit dat niet alleen de begane grond maar alle verdiepingen in het stadskantoor versterkt moeten worden. De tijdelijke maatregelen kostten 50.000 euro, de definitieve ruim 4 ton. De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen juni en oktober. Medewerkers van de gemeente en andere bezoekers van de garage kunnen hinder ondervinden van de werkzaamheden. 

Ingestorte garage

De maatregelen hebben te maken met nieuwe rekenregels die de overheid heeft opgesteld. Die regels werden opgesteld nadat in 2017 in Eindhoven een parkeergarage was ingestort. In constructies met dezelfde vloerdelen, moeten nieuwe rekenregels gehanteerd worden. In de parkeergarage Maaswaard en de begane grond van het stadskantoor zijn zulke vloerplaten gebruikt. Het incident in Eindhoven deed zich voor na de oplevering van het stadskantoor. 

'Geen risico'

Wethouder Ad Roest laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat de vloeren 'geen direct constructief risico' vormen. 'De constructieve veiligheid van het gebouw is nooit in het geding geweest', schrijft Roest. 

Hoewel Q-Park eigenaar is van de garage, komen de kosten voor rekening van de gemeente. Toen Q-Park de garage kocht, liepen er al onderzoeken naar de nieuwe rekenregels. De nieuwe eigenaar van Maaswaard heeft toen met de gemeente afgesproken dat eventuele kosten die daaraan vast zouden zitten, op het bordje van de gemeente zouden komen. Venlo onderzoekt de mogelijkheid om de kosten op een andere partij te verhalen.