advertentie VieCuri Mooi

Vijftig Venlopers werken mee aan medisch onderzoek

Vijftig deelnemers aan de halve marathon van de Venloop doen dit jaar mee aan een medisch onderzoek naar de invloed van hardlopen op de nierfunctie.

De Venloop doet het onderzoek samen met Maastricht University en ziekenhuis VieCuri. Er worden nog mensen gezocht die willen meedoen.

Onderzoek

Van de vijftig deelnemers aan het onderzoek krijgen er 25 voedingssupplementen waarvan hoogleraar Aalt Bast verwacht dat ze een positief effect hebben op de nierfunctie. De andere 25 lopers krijgen een placebo.

Nierfunctie

De nieren hebben het moeilijk tijdens een halve marathon. Er wordt vaak weinig gedronken en het meeste bloed gaat naar de spieren toe. Daar komt bij dat meer dan een kwart van de deelnemers pijnstillers gebruikt om bijvoorbeeld spierpijn te voorkomen, zo bleek uit een eerder onderzoek van de Venloop. Deze pijnstillers kunnen in combinatie met de hevige inspanning de tijdelijke schade aan de nieren verergeren.

‘We willen nu kijken of we deze nierschade met de supplementen verder kunnen beperken’, zegt directeur Wim Lensen van de Venloop. Een ander doel van het onderzoek is het verbreden van de wetenschappelijke kennis.

‘Gevaarlijk is het niet’

Dat er risico’s kleven aan het lopen, is volgens hoogleraar Aalt Bast niet zo. ‘Het zijn allemaal voorbijgaande effecten. We maken met ons onderzoek de sport alleen nog een beetje beter’, aldus de hoogleraar.