advertentie Miso Oriental Header

Vijf panden Gasthuisstraat in oude glorie hersteld

De Gasthuisstraat is de oudste winkelstraat van Venlo. En dat gaat het winkelend publiek zien. Vijf panden worden in oude glorie hersteld.

Het gaat om een project van lokale pandeigenaren, gemeente Venlo en Marks- Van Ham Architectuur. De gemeente trekt daar  dit jaar een 'aanjaagbudget' van 75.000 euro voor uit. De Gasthuisstraat moet als voorbeeld dienen voor andere straten of stadsdelen. 

Gevels

De gemiddelde kooptoerist loopt nu bijna achteloos door de Gasthuisstraat. 'We zeggen weleens dat je in de Venlose binnenstad meer naar boven moet kijken, maar om eerlijk te zijn zie je in de Gasthuisstraat dan ook niet altijd dat je met historische panden te maken hebt. De gevels zijn in de loop der jaren verschillende keren aangepast. Kleine aanwijzingen vertellen ons nog hoe die straat er ooit uit zag', zegt architect Sandor Marks.

Winkelstraat

In samenspraak met de pandeigenaren is architectenbureau Marks - Van Ham bezig met het opstellen van renovatieplannen. Dan kan het gaan over het terugbrengen van de oorspronkelijke gevelkleur of het herstellen van het aanzicht van een gevel. 'De Gasthuisstraat is de oudste winkelstraat van Venlo, sinds vorig jaar zijn we bezig met het maken van plannen hoe we dat als winkelstraat gaan uitdragen', zegt ondernemer en pandeigenaar Toine Schreinemachers. 'Dit is de volgende stap.' Marks merkt het enthousiasme bij de ondernemers. 'Dit is ook een heel mooie klus. Je ontdekt steeds nieuwe zaken. Je gaat steeds een beetje meer van die gebouwen houden.'