VieCuri gestart met grootste bouwproject ooit
Een uitbreiding en opwaardering van de operatiekamers (OK's) en een complete vernieuwing van de afdeling medische beeldvorming zorgen samen voor het grootste bouwproject dat VieCuri ooit heeft gedaan.
Tegelijk met de investingen in OK’s en nieuwe medische apparatuur wordt het gebouw in Venray deels onder handen genomen en deels gesloopt en worden noodzakelijke investeringen gedaan in ict en duurzaamheid. Totale kostenplaatje: meer dan 200 miljoen euro.
Lening
Dat bedrag heeft het ziekenhuis niet zelf op de bank staan. Daarom is deze week een lening afgesloten voor 160 miljoen euro. Bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten bekijkt de bouwplaats van de eerste bouwfase van boven. ‘De begane grond wordt straks ingeruimd voor de medische beeldvorming, erboven komt een deel van het operatiecomplex’, schetst hij. ‘En dit is het kleinste stuk. De tweede fase is nog groter.’
Venray verouderd
De verbouwing is ingegeven door de huidige staat van het ziekenhuis in Venray. Omdat dat gebouw verouderd is moest er nu een besluit worden genomen over de operatiekamers daar. Besloten is om de drie operatiekamers daar te sluiten en alle operaties naar Venlo te verhuizen. De sluiting is uiterlijk in 2025 voorzien. In Venlo is daarom uitbreiding nodig.
OK-lounge
De extra toestroom aan patiënten wordt niet opgevangen met meer ziekenhuisbedden. Daarom wordt ingezet op een andere constructie: de zogenoemde OK-lounge. ‘Heel wat patiënten hoef je volgens de nieuwste inzichten al geen nachtje meer te laten slapen na een operatie. Die kunnen zich bij een lichte ingreep dan ‘s ochtends melden en ‘s avonds weer naar huis.’ De ziekenhuizen die het al toepassen noemen dit een OK-lounge.
CT-scanner en robot
De nieuwe operatiekamers krijgen ook extra voorzieningen. Een van de OK’s krijgt beeldapparatuur waarmee een chirurg ter plekke een CT-scan kan maken. Ook is er nog een robot voorzien als operatiehulp in de OK.
Nucleaire geneeskunde
Ook de medische beeldvorming kan rekenen op forse investeringen. Er komt een tweede MRI-scanner die met de nieuwste techniek is uitgerust, de CT-scan-capaciteit wordt uitgebreid en er wordt geïnvesteerd in nucleaire geneeskunde. Specialistische ingrepen waarvoor patiënten nu nog naar andere ziekenhuizen moeten kunnen daardoor in de toekomst in Venlo worden uitgevoerd.
Duurzaamheid
Het ziekenhuis maakt ook geld vrij om te investeren in duurzaamheid. Dit moet de energiekosten drastisch omlaag brengen en in 2030 zorgen voor een gewenste CO2-reductie van vijftig procent ten opzichte van 2013. Ook wil het ziekenhuis veel kritischer gaan kijken naar de hoeveelheid afval die vrijkomt van de OK’s. Schouten: ‘Het is een vervuilende plek met veel afval. Ook daar gaan we werk van maken.’
Voor de totale verbouwing en vernieuwing wordt zo’n 2,5 jaar uitgetrokken. Eind 2025 moet alles klaar zijn.