advertentie Viecuri Mooi

VieCuri geeft hartpatiënten meetapparatuur in bruikleen

Om toch gegevens van hartpatiënten verkrijgen, zonder hen te hoeven spreken, gaat VieCuri bloeddrukmeters en weegschalen uitlenen.  

Mensen die last hebben van hartfalenklachten lopen extra risico tijdens de coronacrisis. Het Venlose ziekenhuis ziet ook dat patiënten uit angst om besmet te raken met het coronavirus, langer thuisblijven met klachten. En dat is zorgelijk. Daarom gaat VieCuri patiënten met klachten van hartfalen op afstand in de gaten houden met thuismetingen.

Inzicht in gezondheidstoestand

De patiënt krijgt een goede weegschaal en een bloeddrukmeter in bruikleen. De patiënt kan die gegevens vervolgens invoeren in de gratis beschikbare app MijnHartfalencoach. Een arts krijgt dan toch inzicht in de gezondsheidstoestand van de patiënt. 'Een telefonisch consult is voor deze patiëntengroep echter niet genoeg, dan missen we gegevens als bloeddruk en gewichtveranderingen', zegt cardioloog Wilfred Heesen.

Daardoor kan de verpleegkundige eerder en beter reageren, soms al voordat de patiënt echt klachten krijgt. Zeker in deze tijden van corona is dat belangrijk. 'Hartpatiënten lopen een verhoogd risico op een ongunstig beloop van COVID-19 (de ziekte die kan worden veroorzaakt door het coronavirus, red.), mochten ze dat krijgen', aldus Heesen. 'Daar wil je ze natuurlijk tegen beschermen. Dit is dus hét moment om deze vorm van digitale zorg versneld in te zetten. Sananet, de ontwikkelaar van MijnHartfalencoach, geeft ons de mogelijkheid om deze app zonder extra kosten aan te bieden aan meer patiënten.'

Zorgelijk

Toch benadrukt VieCuri dat wegblijven van het ziekenhuis bij echte klachten nog altijd niet de bedoeling is. 'Die trend is zorgelijk. We staan voor onze patiënten klaar. De "gewone" afdelingen zijn goed gescheiden van de afdelingen met corona-patiënten. Mensen met klachten die wegblijven doen zich zelf tekort. Dat kan schadelijke gevolgen hebben. Als je een verwijzing krijgt om naar het ziekenhuis te komen, is dat niet voor niets. De app is daar geen vervanging voor! Het helpt om je gezondheid thuis beter te monitoren, maar soms is een bezoek aan het ziekenhuis toch ook echt nodig.'