advertentie

Veur Paol

Het is vandaag een bijzondere dag. Wat 27 april is voor monarchisten, 1 mei voor socialisten en communisten en de TrinkGut in Kaldenkerken voor alcoholisten, is de wereldwijd gevierde Record Store Day voor vinylisten.

Voor de groeiende groep van muziekliefhebbers alzoeë, die het liefst platen draaien. Bij Sounds aan de Parade is vanmorgen de officiële start met De Staat, de ambassadeur van Record Store Day Nederland. De populaire groep presenteert er om tien uur de single die speciaal voor Record Store Day verschijnt. Het plaatje is er zowel in rood als blauw vinyl. Toeval natuurlijk, maar het zijn aevel waal de Venlose stadskleuren. NPO Radio Twee zendt vanmorgen live uit vanuit Sounds.

Aafgeloupe waek was de week van Pien Verhaag uit Tegelen, een echte heldin. Vorig jaar mei hielp ze op het station van Roermond een gewonde man die van het perron was gevallen. Terwijl ze eerste hulp verleende, gapte iemand Piens mobieltje uit haar tas. Hoe ver kun je moreel zinken, vraag ik me dan af. Aevel. Afgelopen woensdag kreeg ze een knoevel en medalie van Pieter van Vollenhoven. Omdat ze zich zo moedig en hulpvaardig gedragen heeft. Met haar mobieltje was het gelukkig al eerder goed gekomen, dankzij fundraising en een donatie van Arriva.

Aafgeloupe waek was aevel ook de week van de eerste sperrejuskroket van Piccadilly en het eerste ijsje op de Kop van de Wieërd. Op de laatste locatie viel ons wat op. Half december vorig jaar kwam de Vreedzame Krijger terug op de Kop van de Wieërd. Met dank aan Jocus en aan een stoet van weldoeners, die begaon zijn met Venlo. Op de feestelijke dag zagen we dat het zicht op het beeld vanaf de kade grondig ontsierd wordt door unne aartslilleke paol met beveiligingscamera’s en van die pinnen waardoor vogels er niet op gaan zitten. Die staat pal achter de Vreedzame Krijger. Het verplaatsen ervan zou weldra gebeuren, werd plechtig beloofd. Weldra? In Venlo? Als verschillende overheden er iets over te vertellen hebben? Aan miene hak, zag Koeëba!

Er is alweer hoeëgwater geweest en morgen lopen de kinderen met palmhöltjes door de stad. En de Vreedzame Krijger? Die staat nog altijd letterlijk veur paol.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen