‘Versailles te zien in Venlo de komende maanden’
Het is deze maand precies 350 jaar geleden dat het Beleg van Maastricht plaatsvond. De Franse Zonnekoning Louis XIV en de Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje streden er tegen elkaar om de macht.
Het Limburgs Museum neemt de gebeurtenis en de twee hoofdrolspelers als uitgangspunt voor de grote nieuwe tentoonstelling: De Zonnekoning en Oranje - slaags aan de Maas.
Rampjaar
1672 staat in de Nederlandse geschiedenisboeken omschreven als het Rampjaar. De Republiek werd aangevallen van alle kanten. Maar het huidige Limburg was daar niet bij betrokken. Een jaar later wel. Toen werd Maastricht met succes belegerd door Louis XIV. De Franse overwinning werd breed uitgemeten door hem en vereeuwigd in kaarten en schilderijen.
Legerkaart
Het Limburgs Museum is erin geslaagd belangrijke werken uit het Louvre en uit het museum van Versailles naar Venlo te halen. Daaronder een grote kaart waarop de belegerde stad Maastricht tot in detail is weergegeven. ‘Lodewijk gebruikte die kaart als pronkstuk om iedereen zijn militaire succes te laten zien’, zegt conservator Kirsten van Kempen van het museum.
Opgevouwen in archief
De kaart is eigendom van het Nationaal Militair Archief van Frankrijk. Daar heeft het manshoge document 300 jaar opgevouwen in een la gelegen. Nu is de kaart volledig gerestaureerd. Mede met financiële ondersteuning van het Limburgs Museum. Daarom hangt de kaart nu voor het eerst in Nederland in een tentoonstelling de komende maanden.
Aanvalsplan
Het is niet het enige topstuk. Directeur Bert Mennigs glundert als ernaar gevraagd wordt. ‘Ja er is echt heel veel gelukt van wat we wilden. Versailles komt naar Venlo.’ Er is volgens hem een heel aanvalsplan geschreven door de conservatoren om gezaghebbende portretten van de Zonnekoning naar Venlo te krijgen. En dat is gelukt.
Prinsessen plaveiden de weg
Mede door een goede ervaringen van een eerdere tentoonstelling over de Prinsessen van Thorn, is Versailles nu met meer werken over de brug gekomen.‘Bij die tentoonstelling hadden we al één werk anoniem in bruikleen gekregen van het museum. Dat was goed bevallen vanuit beide kanten. Dat heeft wel geholpen’, aldus de directeur.
Koning
Vrijdagmiddag opent Koning Willem-Alexander de tentoonstelling. Extra bijzonder zegt ook conservator Van Kempen. ‘Natuurlijk omdat hij de koning is. Maar ook omdat hij een Oranje is. Weliswaar geen directe afstammeling van Willem III, maar het gaat wel over zijn familie. Hij is daarmee de perfecte gast om onze tentoonstelling te openen.
Zaterdag te zien
Wie een glimp op wil vangen van de koning moet rond 15.00 uur buiten voor het museum staan. Rond 16.30 uur zal hij het museum weer verlaten. De tentoonstelling zelf is vanaf zaterdag geopend voor publiek.