advertentie

Jos Saris Foto

'Verdwenen' bisschop krijgt herbegrafenis

De 'verdwenen' bisschop Philippus Damianus Ludovicus van Hoensbroeck (1724-1793) krijgt een herbegrafenis op 17 augustus. Zijn stoffelijk overschot werd vorig jaar gevonden onder de vloer van de Sint Martinusbasiliek. 

De bisschop werd eind achttiende eeuw begraven in de Sint Martinuskerk. Zijn stenen graftombe stond tot 1834 in de kerk. Na een verbouwing verdween dat graf onder de vloer. 

Verjaagd naar Venlo

Phillipus Damianus Ludovicus was bisschop van Roermond maar werd in 1792, een jaar voor zijn dood, door Franse revolutionaire troepen uit zijn thuisstad weggejaagd. Vervolgens kwam Roermond onder Oostenrijks bestuur en dat land gaf, mede vanwege de hygiëne, geen toestemming voor een graf in de kerk. En dus moest de bisschop naar Holland worden vervoerd. Daar mochten mensen nog wel in de kerk worden begraven en het was in Venlo waar de bisschop zijn laatste rustplaats vond. 

Graf blootgelegd

Deken Jos Spee riep vorig jaar een comité in het leven om de exacte plaats van het graf te bepalen. Uiteindelijke doel was om het graf weer bloot te leggen. Dat gebeurde vorig jaar in het bijzijn van deken Spee, stadsarcheoloog Jacob Schotten en Roy Denessen, cultuurhistorisch medewerker van de gemeente Venlo.

De huidige bisschop van Roermond, Harrie Smeets, zal bij de herbegrafenis aanwezig zijn. 

Doerak Film maakt een documentaire over de bisschop en liet eerder al een trailer zien: