Tegenvallende opkomst maar duidelijke boodschap bij manifestatie voor verbinding
De demonstratie tegen onder meer racisme, discriminatie en de oorlog in Oekraïne zondag op het Flujasplein had een tegenvallende opkomst. De boodschap van de organisatie was helder: mensen verbinden.
Paul Huver, een 74-jarige Venlonaar die voor het eerst in zijn leven meedeed aan een demonstratie, geneerde zich voor Venlo. 'Ik had hier duizend man verwacht en nu staan er enige tientallen mensen. Racisme, uitsluiting, maar ook de oorlog in Oekraïne zijn toch onderwerpen waar je van denkt: hier loopt Venlo voor uit. Maar de organisatie heeft gefaald, ze hebben er nauwelijks publiciteit aan gegeven. Niemand weet ervan.'
Verbinding
Wel aanwezig was initiatiefnemer Erik Manders. 'We willen heel graag verbinding uitdragen. Er zijn meer dingen wie we gemeen hebben dan dingen die ons van mens tot mens verdelen', legt hij uit. 'Aanvankelijk waren we van plan deze bijeenkomst te organiseren in het teken van antiracisme en antifascisme. Als je ziet dat partijen een bepaald gedachtegoed in de gemeenteraad willen verkondigen moeten wij juist nu voor verbinding kiezen.'
Politiek
Zo vlak voor de verkiezingen waren verschillende politieke partijen ook vertegenwoordigd bij het protest. 'Maar we blijven dit uitdragen. Het is toevallig net voor de verkiezingen, maar het is belangrijk om dit te blijven doen', zegt Wim Janssen van GroenLinks. 'Ik denk dat de voorbereiding onvoldoende was. Maar ik denk wel dat heel veel mensen in de gemeente het met ons eens zijn dat racisme en discriminatie hier niet thuishoren', aldus Selim Özçelik van DENK.
Na verschillende toespraken op het Flujasplein liepen alle deelnemers naar de Wereldvredesvlam in het Julianapark waar de manifestatie werd afgesloten.