advertentie

Verbazing over prijsvraag Museum van Bommel van Dam

Het voornemen van het Venlose college om met een prijsvraag te komen tot een nieuwe invulling voor Museum van Bommel van Dam wekt verbazing. Vooral bij partijen die zich vorig jaar al bij de gemeente meldden met plannen voor het gebouw.

Het voormalige museumgebouw staat vanaf september leeg, wanneer de tijdelijke huurder Universiteit Maastricht (UM) vertrekt. Zomaar een bordje in de voortuin planten, past volgens burgemeester en wethouders niet bij het bijzondere karakter van het gebouw. Vorig jaar zocht Venlo ook al een invulling voor het pand en kreeg toen naar eigen zeggen een tiental goede plannen. Die werden echter terzijde geschoven om de UM in het museumpand onder te brengen. 

Tajirimuseum

'Ik viel van mijn stoel toen ik over de prijsvraag hoorde', reageert René Ensink. De Venlonaar was vorig jaar een van de initiatiefnemers van Venlo Verenigt, dat van het museumpand een gemeenschapshuis voor verenigingen wilde maken. 'De gemeente heeft goed naar ons bidbook gekeken. Zaken die wij in ons plan hadden verwerkt, zoals horeca en het betrekken van de voormalige atoomkelder bij het gebouw, stelt Venlo nu als kaders in de prijsvraag'.

Ook horecaondernemer Louis Klaassens is verbaasd. 'Omdat ik vorig jaar al een idee heb ingediend.' Klaassens had het idee om in het museum een bierbrouwerij te vestigen met in het aangrenzende park een Biergarten. 'Toen ik hoorde van de prijsvraag heb ik contact opgenomen met de gemeente. Die liet weten contact met mij op te nemen en daar wacht ik nu op', zegt Klaassens die nog wel kansen ziet. 'Ik wil mijn plan nog wel een keer indienen, maar denk ook dat een culturele invulling een goede toevoeging zou zijn. Denk aan een permanente expositie van Evert Thielen of een Tajirimuseum. We zien bij de expositie van Thielen hoeveel mensen dat naar een stad kan trekken.'

Duitslandhuis

Kunstenaar Dick Evers had plannen voor een atelier met tentoonstellingsruimte. Ook hij is verbaasd dat hij nooit meer wat van de gemeente heeft vernomen. 'Destijds was sprake van een pitch voor ideeën en de gemeenteraad zou daaruit de beste kiezen.' Zelf is hij met zijn plan geland in de voormalige puddingfabriek en daar zit hij goed. 'Ik ben niet van zins nog een keer te lobbyen om bij Museum van Bommel van Dam binnen te komen', zegt Evers.

De raadswerkgroep Duitsland wilde in het museumpand een Duitslandhuis vestigen, bedoeld om de banden met het buurland te versterken. Werkgroepvoorzitter Frans Aerts laat weten dat dit van de baan is. 'Het museumpand is te duur. Wij zoeken nog altijd naar een alternatief en hopen daar dit jaar duidelijkheid over te krijgen.' 

Kans voor iedereen

Op de vraag waarom Venlo geen contact heeft opgenomen met de eerdere initiatiefnemers laat verantwoordelijk wethouder Sjors Peeters (50PLUS) via zijn woordvoerder weten dat het voor deze beeldbepalende locatie belangrijk is dat alle mogelijke initiatiefnemers de gelegenheid wordt geboden hun ideeën in te dienen. Volgens Peeters zijn de eerdere initiatiefnemers daarbij meer dan welkom. 

advertentie

Lees ook deze artikelen