Venlose wijken krijgen elektrische deelauto's

In alle Venlose wijken komen elektrische deelauto's te staan, die buurtbewoners voor een klein bedrag kunnen gebruiken. Venlo doet mee aan het project Deeldezon.

Venlo is de eerste gemeente in Nederland die een intentieovereenkomst heeft getekend. In België zijn er al twee gemeenten die werken met de elektrische deelauto's.

Zonnedaken

De deelauto's worden opgeladen met de energie van zonnepanelen op daken. De energie kan ook weer aan de auto worden onttrokken wanneer er veel vraag is naar elektriciteit. De bedoeling is dat het project in Venlo start in tien wijken. Per wijk komen er twee elektrische deelauto's en één laadvoorziening. Op termijn moeten alle wijken in de stad deelauto's krijgen.

Tweede auto

Het project wordt mogelijk gemaakt door een Europese subsidie en steun van bedrijven. Projectleider Paul van de Kandelaar laat aan 1Limburg weten dat de deelauto's vooral een uitkomst zijn voor huishoudens die overwegen hun tweede auto weg te doen en voor mensen die geen eigen auto kunnen betalen.

De lancering van het project is in september. Volgens Van de Kandelaar wordt met de elektrische deelauto's ook ingespeeld op het verdwijnen van de salderingsregeling. Eigenaars van zonnepanelen kunnen nu het overschot aan opgewekte energie nog terugleveren aan de energieleverancier. Dat wordt verrekend. Op termijn is dat niet meer mogelijk. Het overschot kan dan worden opgeslagen in de batterij van een auto.