Venlose thuiszorgorganisatie terug na hulp in Marokko
De Venlose thuiszorgorganisatie Oumnia Zusters is terug in Venlo na vier dagen hulp verlenen in het door een aardbeving getroffen Marokko. Zes verpleegkundigen konden daar onder meer medische zorg verlenen.
Het initiatief van Oumnia Zusters kwam snel na de aardbeving op vrijdag 8 september op gang. Vanuit het voormalig pand van basisschool 't Palet werden kleding en medische goederen ingezameld. Dat verliep zo succesvol dat op de tweede dag al voldoende kleding was ingezameld. Terwijl de inzameling in Venlo doorging reisden zes verpleegkundigen op woensdag 13 september af naar het getroffen gebied.
Wondzorg en mentale hulp
Met in de bagage de eerste ingezamelde medische goederen konden zij direct aan het werk gaan. 'We kwamen op woensdag aan en zijn vrijwel direct de bergen ingegaan waar de bron van de aardbeving was', vertelt Lamyae Rebbik. Rebbik is een van de oprichters van Oumnia Zusters en maakte deel uit van het team dat vier dagen lang hulp verleende in Marokko. 'Laag in het gebergte zag je dat er al veel hulp was, de gemakkelijk bereikbare gebieden dus. Maar hoe hoger wij kwamen en hoe meer risico we namen, hoe groter de vraag naar hulp ook werd.'
'Met de spullen die we bij ons hadden en onze kennis hebben we veel directe medische hulp kunnen verlenen. Denk aan wondzorg, maar ook aan medicatie. Ook op mentaal gebied hebben we geprobeerd mensen te ondersteunen. Vaak waren ze nog in shock', vertelt Rebbik. Voor spoedvragen konden de verpleegkundigen terugvallen op Adi Dandachi, een arts die hen vanuit Nederland van adviezen kon voorzien.

Groot tekort aan basisbehoeften
Eén van de grootste gevolgen van een aardbeving is dat er een tekort ontstaat aan zaken die dagelijks nodig zijn. Dat zag Rebbik ook: 'Je zag om je heen een groot tekort aan zaken die nodig zijn voor je basisbehoeften. Niet alleen eten en drinken, maar bijvoorbeeld ook menstruatieproducten. Die noodkreet hopen we hier nu over te brengen.'
Verdere hulp
Er is momenteel nog een lading kleding en medische goederen onderweg en in het gebied zijn personen aangewezen om deze uit te delen. Het team van Oumnia Zusters gaat in oktober nogmaals naar het getroffen gebied om hulp te verlenen.
