advertentie

Venlose Sint Martinusschool viert 125ste verjaardag

Leerlingen die overnachten op school, een grote reünie en een jubileumboek. Het is een greep uit de festiviteiten waarmee de Venlose Sint Martinusschool zijn 125-jarig jubileum viert. 

Venlonaar Albert Lamberts is de auteur van het jubileumboek. De oud-journalist was 25 jaar geleden ook al mede-schrijver van het boek dat werd uitgegeven bij het 100-jarig bestaan van de school. Lamberts is ook een oud-leerling van de school. 

Naam

Het waren de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis die in 1894 de school in de Venlose binnenstad stichtten. 'Het is bijzonder dat er al zo lang op deze plek onderwijs wordt gegeven. En natuurlijk dat de school nog altijd een katholieke naam draagt', zegt Lamberts. De huidige directeur Frank Giesen beaamt dat. Veel scholen ruilden hun katholieke naam de afgelopen jaren in voor een neutrale. 'Intern hebben we het er weleens over gehad om de naam Sintermerteschool aan te nemen, maar eigenlijk hebben we geen last van onze huidige naam. Misschien ook wel omdat Sint Martinus niet zozeer wordt gelinkt aan het katholieke geloof', zegt Giesen.

Centrum

Met zo'n 200 leerlingen heeft de school weinig reden tot klagen. 'Het gaat goed met de Sint Martinusschool. We staan midden in de samenleving en als school in het Venlose centrum willen we ook echt onderdeel uitmaken van die binnenstad. Zo werken we intensief samen met instanties als musea of het Kunstencentrum', zegt Giesen. 'Na 125 jaar is de Martinsschool nog altijd springlevend.' 

advertentie

Lees ook deze artikelen