Venlose ondernemer vindt massaal de weg naar loket

Sinds het ondernemersloket is ingesteld, om ondernemers met vragen rondom de coronacrisis wegwijs te maken, staat de telefoon bij de gemeente roodgloeiend.

Veel ondernemers bellen om duidelijkheid te krijgen over de verschillende regelingen die er zijn. Medewerkers van de gemeente staan klaar om de Venlose ondernemers te helpen met zulke vragen. 'We proberen die ondernemer een stukje te ondersteunen en van informatie te voorzien', zegt Tom Vullings, beleidsmedewerker economie bij de gemeente Venlo.

Volgens wethouder Erwin Boom van economische zaken zijn er inmiddels zo'n 140 e-mails en 80 telefoontjes binnengekomen. 'Mensen weten ons goed te vinden', aldus Boom.

Uitstel van betaling

Er zijn lokale regelingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken, zoals de uitstel van lokale belastingen. Inmiddels heeft BSGW toegezegd dat ondernemers in alle aangesloten gemeenten, waaronder Venlo, uitstel krijgen tot 30 juni. Ondernemers hoeven dat dus niet meer afzonderlijk aan te vragen. 'Toch bellen er nog ondernemers om de bevestiging te krijgen dat dat ook voor hen geldt', zegt Vullings.

Er zijn ook landelijke regelingen die nog niet helemaal uitgewerkt zijn. Ook daarover komen vragen binnen. Het is lastig om te moeten vertellen dat er wel regelingen komen, maar nog niet helemaal duidelijk is welke voorwaarden er aan verbonden zijn. 'Daar worden ze nog niet heel veel wijzer over, behalve dat ze nog even geduld moeten hebben. Dat is soms wel lastig. De rekeningen vallen wel gewoon op de mat, die wachten niet.'

Toch hebben ondernemers er ook begrip voor dat er niet meteen pasklare regelingen klaarliggen, zegt Vullings. Hij doet ze ook tips aan de hand. 'Er belde ook iemand die net een hoge energierekening binnen had gekregen. Dan adviseren we bijvoorbeeld om contact op te nemen met de energiemaatschappij om een regeling te treffen, daar had die persoon nog niet aan gedacht. Daar proberen we dan in mee te denken.'