advertentie Viecuri Mooi

Venlose musea maken gezamenlijke tentoonstelling over vrijheid

Het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam presenteren een gezamenlijke tentoonstelling over vrijheid. Vanmiddag opent Tekens van Vrijheid met vooral veel kunstwerken uit de collectie van Van Bommel Van Dam. 

Oorlogservaringen

Een expositie met veel grote naoorlogse kunstenaars zoals Ger Lataster, Armando en Shinkinchi Tajiri. In totaal gaat het om meer dan zestig werken. Schilderijen en beelden die er nooit geweest waren zonder de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. 

Veel kunstenaars gebruikten hun eigen ervaringen als thema in hun werk. Zoals beeldend kunstenaar Wim de Haan. Hij ging in de dertiger jaren werken in Indonesië en werd in 1942 als Japans krijgsgevangene tewerkgesteld aan de Birmaspoorweg. Die periode is duidelijk herkenbaar in enkele van de werken die opgenomen zijn in deze tentoonstelling. 

Armando en Corneille

Omroep Venlo kreeg een rondleiding van de twee museumdirecteuren vandaag en liet hen beiden een werk uit de tentoonstelling uitlichten. Bert Mennings (Limburgs Museum) koos voor een typisch werk van CoBra-kunstenaar Corneille uit 1950. De beweging zocht en vond een nieuwe beeldentaal die gebruik maakte van de vrijheid direct na de oorlog. Paulo Martina (Museum van Bommel van Dam) noemt Armando de oorlogskunstenaar pur sang die met zijn werk vragen stelt over de schuldvraag van het gebeurde. 


Puinfilm

Naast de zestig kunstwerken is er ook nieuw werk te zien van het Limburgs Museum zelf. Conservator bewegend beeld Frank Holthuizen maakte een remix van de bekende Venlose "Puinfilm" van Dré Brenneker en Baer Thiery. Hij bekeek de negatieven van de film en ontdekte ruwe beelden die nog eerder te zien zijn geweest. Hij besloot die te gebruiken voor een herbewerking. Die is op zes schermen tegelijk te zien, voorzien van een nieuwe soundtrack. Ook zijn drie jonge filmmakers gevraagd om 75 jaar bevrijding opnieuw te verbeelden. De drie korte films zijn ook onderdeel van de tentoonstelling.

Tekens van vrijheid is nog tot en met maart te zien in het Limburgs Museum.