advertentie Obesitas kliniek header januari

Venlose kunstkalender doet coronajaar nog eens over

Terwijl iedereen 2020 zoveel mogelijk probeert te vergeten, doet de nieuwe kunstkalender van Guus van Eck het hele coronajaar nog eens dunnetjes over in 2021.

De kalender is het jaarlijkse relatiegeschenk van het Venlose logistieke bedrijf Seacon en bevat altijd een aantal opvallende afbeeldingen met de stad Venlo als thema. De kalender is gelimiteerd beschikbaar en is onder personeel en relaties van het bedrijf een waar collectorsitem.

Coronakalender

Vanwege de coronapandemie was het lange tijd onzeker of er dit jaar überhaupt een nieuwe kalender zou komen. Het oorspronkelijke idee om iets te maken rond het thema "35 jaar Seacon" werd al snel losgelaten. Berden stelde aan de kunstenaar Guus van Eck voor om de coronacrisis als thema te nemen. Omdat onzeker is wat er komend jaar gaat gebeuren en niet vaststaat hoe de crisis zich zal ontwikkelen, werd besloten om de ontwikkelingen van afgelopen jaar nog eens op een rij te zetten. Het hele coronajaar 2020 komt dus op de kalender nog eens voorbij gedurende dit jaar. Van de uitbundige après-ski en vastelaovend in januari en februari tot de eerste lockdown in maart, het thuiswerken daarna en de hernieuwde opening van de horeca, wandelen in de natuur en thuis spellen als ontspanning.

Stadhuis

Een terugkerend beeld op alle twaalf kalenders die nu verschenen zijn is het Venlose stadhuis. Berden: ‘Venlo is onze thuishaven en een afbeelding van het Venlose stadhuis is ook altijd te zien op de december-plaat. Omdat het dan winter is, kun je er ook altijd mooi sneeuw bij tekenen. Dat maakt  het een prachtig geheel.’ Ook dit jaar keert het iconische gebouw een aantal keren terug. Het dubbeldeks terras dat na de eerste lockdown op de Markt verscheen is afgebeeld met het stadhuis als decor. Verder is er een afbeelding van de natuur rond Venlo met het stadhuis op de achtergrond. De laatste afbeelding geeft een compleet beeld van de stad met ziekenhuis VieCuri als centrale plek in het coronajaar.

150 gouaches

Het idee voor de kalender ontstond in 2009. Via via kwam directeur Hai Berden van Seacon in contract met de van oorsprong Sittardse kunstenaar Guus van Eck. De schilder maakte dat eerste jaar twaalf kleurrijke gouaches (schilderijen van plakkaatverf) met Venlo als thema. Vanaf dat jaar kwam er ieder jaar een nieuwe kalender. ‘Relaties en personeel beginnen er ieder jaar al in het najaar naar te vragen’ zegt Berden. ‘Juist doordat er maar een beperkt exemplaren is, maakt dat het vanzelf een collectorsitem wordt.’ Voor de twaalf kalenders die tot nu gemaakt zijn (één jaar werd een andere keuze gemaakt) werden zo al meer dan 150 unieke kunstwerken gemaakt voor Seacon. De meeste zijn nog altijd in bezit van Seacon. ‘Een aantal werken zijn cadeau gegeven bij jubilea of een afscheid van mensen, maar de rest staat hier ergens opgeslagen of hangt in een van onze elf bedrijfsgebouwen’, stelt Berden.

Extra exemplaren voor de zorg

De nieuwste werken moeten nog vanuit Sicilië, waar Guus van Eck een huis heeft, naar Venlo komen maar de kalender van 2021 is nu klaar. Het eerste exemplaar werd vanwege het thema van dit jaar uitgereikt aan Noortje Bouwmeester van de GGD Limburg-Noord. De kalender wordt dit jaar ook verspreid onder andere Venlose zorginstellingen. De oplage is daarom eenmalig verdubbeld.