advertentie

Venlose kok wint prestigieuze wedstrijd voor tweede keer op rij

Sous-chef Sander van Zantvliet van restaurant Valuas heeft voor de tweede keer op rij de kookwedstrijd Prix Culinaire de Taittinger gewonnen.

In de finale streedt Van Zantvliet met zes andere talentvolle chefs uit Nederland en België om de eer. Een jury van tien personen met daarin onder anderen topkok Lars van Galen, chef bij het met een Michelinster bekroonde Tuindorphotel ’t Lansink, beoordeelde de gerechten van de koks.

De koks moesten in de finale twee recepten bereiden. Eén daarvan mochten de koks zelf bedenken, het andere werd bepaald door de jury.

Paul Bocuse
De recepten stonden dit jaar in het teken van de overleden Paul Bocuse, één van de bekendste koks ter wereld. De chefs moesten een gevulde kip maken uit de streek Bresse en een bouillonsoep als bijgerecht met ravioli’s van kippenlever.  Als bijgerecht moesten de koks een consommé (bouillon soep) maken gevuld met ravioli’s van kippenlever.

Franse president
Van Zantvliet: 'Ik onderscheidde me door de soepkop af te dekken met zelf gemaakt bladerdeeg. Het vouwen van bladerdeeg is iets wat bijna nooit meer met de hand gedaan wordt maar wat Paul Bocuse ook heeft gedaan met de soep die hij kookte voor de Franse president in 1975.'

Ook de kip was bijzonder, helemaal zonder bot geserveerd, met een vulling van dragon en fijne groentes, met in het midden door de gehele lengte van de kip, een mooi gegaarde prei. 'Typisch Bocuse', aldus Van Zantvliet.

Internationale finale
Van Zantvliet mag door de winst in de Benelux-eindstrijd voor de tweede deelnemen aan de internationale finale op 19 november in Parijs. ‘Vorig jaar was het even wennen, je komt in een circus terecht waarin je ook nog eens in moet gaan koken’, zegt Van Zantvliet. ‘Dit jaar schat ik mijn kansen dus zeker hoger in.’

advertentie

Lees ook deze artikelen