advertentie Obesitas

Venlose hulphond blijft ook na pensioen belastingplichtig

De baasjes van 'gepensioneerde' hulphonden of blindengeleidehonden moeten gewoon hondenbelasting blijven betalen. Dat concludeert het Venlose college op basis van onderzoek naar de mogelijkheid om bepaalde honden vrij te stellen van die belasting.

De PVV vroeg eind vorig jaar om dat onderzoek en kreeg steun van de overige partijen in de gemeenteraad. Behalve voor de honden die geen dienst meer doen als hulphond wilde de politiek ook politiehonden vrijstellen van de hondenbelasting. 

Politiehonden

'Indien de genoemde specifieke groepen honden worden vrijgesteld van hondenbelasting zou een houder van een hond die buiten deze groepen valt een beroep kunnen doen op het zogenaamde gelijkheidsbeginsel', laten burgemeester en wethouders nu weten aan de gemeenteraad. Voor politiehonden kan die uitzondering wel worden gemaakt en het college stelt dan ook voor aan de gemeenteraad daar bij de begrotingsbehandeling dit najaar mee in te stemmen.

Onder druk

Overigens staat de hondenbelasting de afgelopen jaren steeds meer onder druk. Gemeenten hebben de mogelijkheid hondenbelasting te innen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald kan worden ingezet voor bijvoorbeeld het aanleggen van hondenpaden, maar dat hoeft niet. De laatste jaren besluiten steeds meer gemeenten daarom geen hondenbelasting meer te innen. Van de 33 Limburgse gemeenten hebben zes gemeenten de belasting inmiddels afgeschaft. Venlo behoort volgens cijfers van het CBS met 85,46 euro tot de duurste gemeenten in Limburg. Alleen Maastricht, Sittard-Geleen en Stein vragen hun inwoners meer belasting voor hun viervoeter.