advertentie Miso Oriental Header

Venlose hondenbezitter ziet weinig terug van hondenbelasting

Van de zeven ton aan hondenbelasting die de gemeente dit jaar ophaalt, wordt slechts een klein deel ingezet om maatregelen voor honden te betalen. Dus is die belasting overbodig, betoogt EENLokaal-fractievoorzitter Luud Pieko.

'De reden dat we hondenbelasting heffen is om ervoor te zorgen dat gemeenten in staat zijn om andere dingen te doen dan voor honden en hondeneigenaren te zorgen', spreekt Pieko. 'Het geld gaat namelijk naar de algemene middelen en wordt gebruikt om bijvoorbeeld stoeptegels recht te leggen. De hond is voor Venlo dus een soort van melkkoe, zeg maar een melkhond.' 

Duurste

Pieko vroeg de gemeente inzichtelijk te maken waarvoor het geld van de hondenbelasting precies wordt gebruikt. Daarop geeft Venlo aan jaarlijks 29.525 euro nodig te hebben voor het opruimten van drollen. Het onderhoud van hondenpaden kost jaarlijks tussen de 70.000 en 140.000 euro. Maar daarbij wordt ook aangegeven dat die kosten ook gemaakt moeten worden wanneer het aangewezen groen niet in gebruik is als hondenpad. Hoewel steeds meer gemeenten de hondenbelasting inmiddels hebben afgeschaft, betaalt in Venlo een baasje 85,46 euro voor zijn viervoeter. Daarmee behoort Venlo tot de duurste gemeenten van Limburg.

Kosten

Pieko zette de hondenbelasting de afgelopen jaren regelmatig op de politieke agenda. De gemeenteraad besloot eerder om die in drie stappen te verlagen. De komende jaren gaan hondenbezitters dus wel minder betalen voor hun hond. Dat betekent volgens Pieko ook dat er nu serieus moet worden gekeken naar de kosten en opbrengsten van de belasting. 'Het handhaven van de belasting kost geld. Denk aan administratie en het inzetten van handhavers. Nu Venlo steeds minder hondenbelasting gaat innen, kunnen we op een punt uitkomen dat de opbrengsten bijna niet meer opwegen tegen de kosten', zegt Pieko. Het is de gemeente echter nog altijd niet gelukt daar exact inzicht in te geven. Het liefst heeft Pieko die cijfers voor aankomende donderdag wanneer de gemeente vergadert over de kadernota, zeg maar de voorloper van de gemeentelijke begroting. Lukt dat niet gaat het dit najaar tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad alsnog over het afschaffen van de belasting.