Venlose coronavariant op Vitruviusman in Stedelijk Museum

Grafisch ontwerper Joep Geelen uit Venlo maakte in coronatijd een variant op de beroemde Vitruviusman van Leonardo da Vinci. Zijn werk is vanaf eind deze week te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Da Vinci tekende zijn Vitruviusman eind vijftiende eeuw. Het is een man die een stelsel van lichaamsverhoudingen laat zien, zoals de architect Vitruvius die beschreef. Geelen zag de menselijke maat in coronatijd veranderen en besloot daarom een moderne variant te maken. Anderhalve meter afstand staat daarin centraal. Om het authentieke karakter en handschrift te behouden gebruikte hij uitsluitend delen uit de tekening zelf voor de nieuwe versie. Er staat Mantieni la Distanza, Italiaans voor 'Houd afstand'.

Stedelijk

De poster van Joep Geelen werd eerder al geselecteerd voor een tentoonstelling in Breda. Uit meer dan duizend inzendingen werden er veertig gekozen, die daar te zien waren in de openbare ruimte. Vanaf komende zaterdag is het Venlose ontwerp ook te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam voor de tentoonstelling Van Thonet tot Dutch Design. Die gaat over 125 jaar design met ook aandacht voor de impact van de coronacrisis op de vormgeving in Nederland.