advertentie Blauwwater Header

Venlose coalitie tornt niet aan nieuw subsidiebeleid

Aan het nieuwe subsidiebeleid met een daaraan gekoppelde bezuiniging wordt niet getornd. De oppositie wil het nieuwe beleid in oktober van tafel te vegen, maar dat lijkt bij voorbaat kansloos.

Oppositiepartijen CDA, VVD, PVV en D66 lieten een onderzoek uitvoeren naar de gevolgen van het nieuwe subsidiebeleid met een daaraan gekoppelde bezuiniging. 'Maar van een onderzoek kun je eigenlijk niet spreken, het is meer een verzameling interviews', zegt PvdA-fractievoorzitter Hay Janssen. 'Met een bepaalde vraagstelling kun je bovendien een gewenst antwoord krijgen', voegt EENLokaal-fractievoorzitter Luud Pieko toe.

Prematuur

Coalitiepartijen EENLokaal, PvdA, SP, 50PLUS en GroenLinks zijn dus allerminst onder de indruk van het onderzoek waarbij zestig verenigingen werden ondervraagd. 'Het is erg prematuur, niemand kan aangeven hoe de nieuwe subsidieregels precies gaan uitpakken. Dat moet nu gaan blijken', zegt SP-fractievoorzitter Angelique Weingarten. Die nieuwe subsidieregels was een breed gedragen wens van de gemeenteraad, ze moeten een einde maken aan de ongelijkheid bij het verdelen van de gemeentelijke subsidies. 

Noodfonds

'Ik snap dat de oppositiepartijen hier oppositie tegen willen voeren, maar het Venlose subsidiebeleid is al decennialang oneerlijk. Daar maken we nu een einde aan. Hoe dat precies uitpakt weten we nog niet. Het onderzoeksrapport spreekt van mogelijke kaalslag onder verenigingen, dat is volgens mij het spelen van paniekvoetbal', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Wim Janssen. Ook 50PLUS laat weten niet overtuigd te zijn door het onderzoek. De coalitiepartijen wijzen er bovendien op dat er juist voor die onzekerheid rond het nieuwe subsidiebeleid een noodfonds in het leven is geroepen om clubs en verenigingen eenmalig te helpen.