advertentie

Venlose beeldhouwer ambassadeur van kunstdorp Baarlo

De Venlose beeldhouwer Hans Reijnders is sinds begin dit jaar ambassadeur van het kunstdorp Baarlo. Hij is enthousiast over de culturele mogelijkheden in het dorp.

'Het is bijzonder dat we in deze regio een klein dorp hebben waar zoveel bijzondere dingen gebeuren', zegt Reijnders over Baarlo. Zijn betrokkenheid bij het dorp dateert van vorig jaar toen hij er een internationaal kunstsymposium organiseerde. 

Tajiri

Voor Reijnders heeft Baarlo nog iets bijzonders: kasteel Scheres. Het kasteel was jarenlang het onderkomen van het kunstenaarsechtpaar Ferdi en Shinkichi Tajiri. Als twintigjarige trok Reijnders al eens naar het kasteel voor een ontmoeting met de kunstenaar die hij zo bewonderde. 'Ik wilde schilder worden, maar mijn leraar op de academie zei me dat ik een geboren beeldhouwer was. Toen ben ik naar Baarlo getrokken om van Tajiri te leren hoe je beelden maakt', herinnert Reijnders zich. Het bezoek liep uit op een teleurstelling, Reijnders kwam onaangekondigd en werd weggestuurd.

Film

Als ambassadeur richt Reijnders zich nu op de Kastelendag op Tweede Paasdag. Blikvanger is dan een film uit 1955 die wordt vertoond op kasteel Scheres. 'De film gaat over het werk van Ferdi en is gemaakt door Shinkichi. Gefilmd in Parijs in een tijd dat ze allebei nog niet als kunstenaar bekend waren', zegt Reijnders erover. De stomme film wordt die dag vijf keer vertoond en van live muziek voorzien door Martijn Alsters en Willem Tanke. 

Meer informatie over de film en het reserveren van kaarten is te vinden op baarloleeft.nl.

advertentie

Lees ook deze artikelen