advertentie Obesitas

Venlose ambtenaar komt voortaan met de fiets op zakelijke afspraak

Venlose ambtenaren laten voor zakelijke afspraken steeds vaker de auto staan, in plaats daarvan komen ze met de elektrische auto of fiets. Dat is tenminste de insteek van het project Mobie waaraan Venlo met de andere gemeenten in Noord- en Midden-Limburg deelneemt. 

Venlo gaat jaarlijks 240.000 euro beschikbaar stellen voor de inzet van de duurzame vervoersmiddelen. Dat budget wordt nu nog gebruikt voor het uitbetalen van zakelijke kilometers die ambtenaren met de auto rijden. De duurzame vervoersmiddelen worden in het project gedeeld door de gemeenten. In totaal zijn er acht elektrische auto's en zestien elektrische fietsen beschikbaar voor de acht gemeenten.

Minder kilometers

De duurzame alternatieven bieden volgens de gemeente de mogelijkheid om voor hetzelfde budget duurzaam te reizen, maar dwingen de ambtenaren ook om slimmer en efficiënter om te gaan met het aantal zakelijke kilometers. 'Duurzaam reizen is niet enkel kiezen voor een ander vervoersmiddel of andere brandstof. Er moet ook aandacht zijn voor de noodzaak van onze verplaatsing. Het terugdringen van het aantal zakelijke kilometers is ook een vorm van duurzame mobiliteit', schrijft het Venlose college in zijn besluit. 

Flexibiliteit

Venlo rekent voor dat er straks jaarlijks 185.040 zakelijke kilometers minder worden gereden door Venlose ambtenaren. Het project moet een oplossing bieden voor tachtig procent van de zakelijke autokilometers die de ambtelijke organisatie jaarlijks gemiddeld rijdt. De resterende twintig procent worden achter de hand gehouden voor uitzonderingsgevallen. 'Zo houdt de gemeente nog enige flexibiliteit op het gebied van zakelijke afspraken', schrijft het stadsbestuur.