Venloos art-nouveaugebouw in ere hersteld

De Stichting Erfgoed Venlo werkt aan het herstel van de karakteristieke artnouveau-gevel aan de Parade 22. In het voorjaar van 2020 moeten de bloeiende bloemen weer op de muur staan. 

Het gebouw uit 1900 is een ontwerp van architect Louis Berden. De Venlonaar ontwierp vooral gebouwen in de de stijl van art nouveau, de architectonische stroming die rond 1900 erg populair was en zich kenmerkt door de nadruk op vloeiende, golvende en kronkelende lijnen of contouren. Berden was als architect vooral actief in België, de Parade 22 is het enige gebouw van zijn hand dat in Venlo staat.

Witte Verf

In samenwerking met de gemeente Venlo en de pandeigenaar werd de gevel al door Restauratieatelier Limburg onderzocht. 'Daaruit bleek dat onder de laag witte verf die na de Tweede Wereldoorlog is aangebracht nog altijd de originele muurschildering zit', zegt Paul Stevens voorzitter van de Stichting Erfgoed Venlo. 'Maar het weghalen van de witte verf is technisch lastig, vergt te veel tijd en is daardoor onbetaalbaar. Daarom werken we nu aan het opnieuw aanbrengen van de schilderingen.'

Crowdfunding

Er wordt op dit moment gezocht naar het benodigde geld in de vorm van subsidies. Verder wordt er gedacht aan crowdfunding. Wanneer volgend voorjaar de gevel in oude glorie is hersteld, heeft Venlo volgens Stevens een art-nouveaugebouw dat bijzonder is voor de regio.