advertentie

Venloop hakt begin augustus knoop door

Het is nog steeds een spannende tijd voor de organisatie van de Venloop: kan het evenement in september wel of niet doorgaan? Begin augustus moet die knoop in ieder geval doorgehakt worden.

Dat zei Wim Lensen in het actualiteitenprogramma Nedinscoplein. Daar werd gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden van festivals en evenementen in de gemeente Venlo. Want met de huidige maatregelen en vooruitzichten is het organiseren van de Venloop nog een pittige, misschien wel onmogelijke opgave. 

'Iedereen testen heeft geen zin'

Lensen gaf aan dat de mogelijkheden voor een evenement als de Venloop nog een tikkeltje beperkter zijn dan voor evenementen met afgebakende terreinen, zoals festivals. Daarom gaf de organisatie van de Venloop eerder al aan dat de Venloop alleen kan doorgaan als er geen basismaatregelen meer zijn zoals anderhalve meter afstand, mondkapjes- en testplicht. 'In tegenstelling tot bijvoorbeeld Stereo Sunday, hebben wij een terrein van tachtig kilometer. Wij kunnen niet iedereen die langs de kant staat gaan testen of controleren. Iedereen testen heeft dus geen zin', zei Lensen. 

Verantwoordelijk voor publiek

Dat heeft met name te maken met het feit dat de organisatie verantwoordelijk is voor het publiek. En op bezoekers in publieke ruimten, is weinig controle te voeren. 'Als mensen in hun voortuin naar de hardlopers staan te kijken, is dat voor ons publiek en zijn wij dus verantwoordelijk. Ook al staan ze eigenlijk gewoon hun gras te maaien, bij wijze van spreken', zegt Lensen. En om al die mensen te testen is voor de organisatie simpelweg onmogelijk en niet te handhaven. 

Knoop doorhakken

Toch zou een testbeleid met de huidige basismaatregelen de enige optie zijn voor de Venloop. Aangezien de organisatie daar niet aan gaat beginnen, is het dus hopen dat de basismaatregelen en het virus snel verdwijnen. Burgemeester Scholten zei daarover dat volgens het routeboek van het kabinet, pas rond de maanden augustus en september alle basismaatregelen zouden eindigen. 'En dan pas is het mogelijk om een evenement als de Venloop, met zoveel publiek, te organiseren', zei Scholten. 

Maar zouden de maatregelen pas eind augustus verdwijnen, dan is dat volgens Lensen te laat. Dat heeft alles te maken met het organiseren en realiseren van zo'n groot evenement. 'Wij willen begin augustus een knoop doorhakken', zegt hij. 'Samen met de gemeente moeten we dan gaan kijken wat de status is en of de Venloop in september zonder maatregelen kan doorgaan.'