Venlonaar op expeditie naar bedreigde haaien en roggen
De Venlose zeebioloog Guido Leurs is terug van een bijzondere expeditie. De Venlonaar ging op onderzoek naar bedreigde haaien en roggen in West-Afrika.
Het werk van de dertigjarige Leurs is best bijzonder te noemen voor iemand die dik tweehonderd kilometer van zee is geboren en opgegroeid. Leurs raakte op jonge leeftijd al gefascineerd door haaien en roggen, mede door de filmpjes van de Australische natuurbeschermer Steve Irwin. Na zijn studie als zeebioloog aan de universiteit van Wageningen ging Leurs aan de slag als onderzoeker bij de Rijksuniversiteit van Groningen.
West-Afrika
Leurs is gespecialiseerd op het gebied van haaien en roggen. Daarom werd hij meegevraagd als expeditieleider op een speciale missie in Bijagós Archipel in Guinee-Bissau (West-Afrika). Voor het eerst zijn daar ernstig bedreigde haaien en roggen voorzien van een zender door wetenschappers. Het doel van het onderzoek is om te ontdekken waar de dieren naartoe gaan als ze het gebied in West-Afrika verlaten.
Overbevissing
Er is tot nu toe heel weinig bekend over sommige bedreigde haaien en roggensoorten, zoals de gitaarrog en de hamerhaai. Wel is bekend dat door overbevissing de dieren ernstig worden bedreigd in hun voortbestaan. De onderzoekers willen de dieren daarom negen maanden volgen. ‘We willen weten of de dieren bij de kust in West-Afrika blijven waar veel lokale visserij is, of dat ze lange afstanden afleggen en dan in andere gebieden terechtkomen met industriële vissersschepen. Dat is belangrijk voor ons als onderzoekers om te weten. Als we weten waar de dieren naartoe zwemmen, kunnen we een plan maken om ze te beschermen', zegt Leurs
Negen maanden
In totaal zijn er vijftig dieren voorzien van een zender. ‘We hebben zenders gebruikt voor dieren die niet boven water komen. De zenders blijven negen maanden zitten op het dier om informatie te verzamelen. Daarna kunnen wij aan de hand van de verzamelde informatie berekenen waar het dier allemaal geweest is’, vertelt Leurs.
In het eerste kwartaal van 2023 hopen de onderzoekers de eerste resultaten bekend te hebben.