advertentie

Venlolezing Karin Bartels: 'Doorbreek vaste patronen'

Kunstenares Karin Bartels deed dinsdagavond tijdens de Venlolezing een oproep aan de aanwezigen om dit jaar hun vaste patronen te doorbreken.

De kunstenares woonde afgelopen jaar tijdelijk in de wijken Venlo-Noord, Op de Heide en Vastenavondkamp. Het zijn delen van de gemeente die ze voor die tijd nauwelijks kende. In haar Venlolezing over thuisgevoel vroeg ze zich af welk deel van de stad iedere Venlonaar daadwerkelijk gebruikt. Er is volgens Bartels in de eigen omgeving nog veel te ontdekken.

Andere route

Dat leidde tot twee voorstellen om vaste patronen te doorbreken: 'Eén: ga vanavond via een omweg of andere route terug naar huis en probeer onderweg vijf dingen te ontdekken die je nooit eerder zijn opgevallen. Twee: maak komend weekend ruimte voor een bezoek aan een evenement of plek in de gemeente, waar je altijd al eens heen hebt willen gaan maar waar het niet van gekomen is.'

Periscoop

Op basis van haar ervaringen en gesprekken die ze voerde in de drie wijken, heeft Bartels een Intuïtieve Atlas van Venlo gemaakt. Onderdeel daarvan is een gele periscoop die tegen de gevel van het nieuwe Museum van Bommel van Dam is gemonteerd. Door die periscoop kunnen voorbijgangers een van de beeldatlassen bekijken.

Tuimelkruid Kollektief

Bartels lanceerde in de lezing ook het idee voor het Tuimelkruid Kollektief, een experimenteel platform en laboratorium voor kunst, cultuur en ontmoeting in Venlo. Idee is om creativiteit te stimuleren en tegelijkertijd leegstand te verminderen door leegstaande panden tijdelijk te gebruiken voor evenementen, tentoonstellingen, filmvoorstellingen, performances of installaties.

'In Venlo zijn steeds meer mogelijkheden voor tieners om zich te ontwikkelen op het gebied van dans, muziek, musical, kunst, mode en fotografie. Wat gebeurt er over vijf tot tien jaar met dit creatieve kapitaal als ze zijn afgestudeerd? Wat heeft Venlo te bieden behalve werk in educatie en een incidentele opdracht bij een van de podia?', vraagt Bartels zich af.

De hele Venlolezing is hieronder te bekijken.

advertentie

Lees ook deze artikelen