advertentie

Venlo zonder grens opeens bij aantrekkelijkste gemeenten

Als de grens geen belemmering zou vormen bij het zoeken naar werk of het gebruik maken van voorzieningen, hoort Venlo bij de meest aantrekkelijke gemeenten van Nederland.

Dat staat in de Atlas voor Gemeenten. Op basis van een groot aantal factoren maakt die jaarlijks een lijst, waarin de grote gemeenten gerangschikt zijn van aantrekkelijk om te wonen tot minder aantrekkelijk. Venlo bungelt daarin al jaren onderaan, dit jaar op plek 47 (van de 50).

Grenscorrectie

Het onderzoek houdt echter geen rekening met kansen die er over de grens liggen. Als de banen en voorzieningen buiten Nederland worden meegeteld, is opeens een heel ander beeld zichtbaar. Venlo stijgt dan namelijk naar plek 11. Ook andere zuidelijke grensgemeenten als Nijmegen, Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen maken een flinke sprong.

Onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten noemen taal- en cultuurverschillen, gebrekkige infrastructuur en onwetendheid over de mogelijkheden over de grens als oorzaken, waardoor de kansen over de grens niet optimaal worden benut.

Top twee

Amsterdam en Utrecht zijn, zowel voor als na de grenscorrectie, de meest aantrekkelijke gemeenten volgens de Atlas.

advertentie

Lees ook deze artikelen