advertentie

Venlo wil duurzaam het goede voorbeeld geven

Een oplaadpunt voor elektrische auto's bij het stadskantoor en een groene straat in de Blerickse wijk Vastenavondkamp. Het zijn acties waarmee Venlo zelf wil inzetten op duurzaamheid en tegelijk een voorbeeld wil zijn voor anderen.

Maar liefst 52 actiepunten zijn er geformuleerd. Daarbij gaat het niet alleen om duurzame voornemens van de gemeente Venlo. In het document spreekt bijvoorbeeld bedrijvenvereniging Ondernemend Venlo nog maar eens uit te gaan voor het verduurzamen van bedrijventerrein Noorderpoort. En het bestuur van de Lodewijk van der Grinten-ondernemersprijs geeft aan dat bij de toekenning van de onderscheiding het criterium circulariteit zwaarder gaat meewegen. De actiepunten voor de gemeente lopen uiteen van het opstellen van nieuwe visie op het inzamelen van afval of het schrijven van een landschapsvisie tot heel concrete zaken.

Evenementen

Zo'n concreet punt is bijvoorbeeld het voornemen van Venlo in ieder geval niet te gaan werken met nieuwe grote subsidies. Wel wil Venlo budget vrijmaken om eenmalig nieuwe initiatieven te ondersteunen. Zo is voor dit jaar 5.000 euro gereserveerd om evenementen een steuntje in de rug te geven wanneer ze willen verduurzamen. Insteek is het terugdringen van wegwerpplastic en zwerfafval. Ook wordt er 15.000 euro uitgetrokken om een centraal laadpunt voor elektronische auto's en e-bikes bij het stadskantoor te krijgen. 

Historisch

In de Blerickse wijk Vastenavondkamp wordt nog dit jaar een proef gedraaid waarbij een straat op de schop wordt genomen en duurzamer wordt ingericht. De straat moet dan als voorbeeld voor de rest van de gemeente dienen. Ook wil Venlo helder krijgen wat de mogelijkheden zijn om historie weer zichtbaar te maken, waarbij duurzaamheid voorop staat. Venlo denkt dan aan het terugbrengen van oude beeklopen in de binnenstad, het voor publiek toegankelijk maken van historische binnentuinen en het herstellen van historische groenstructuren. 

De gemeenteraad spreekt eind deze maand over het zogenaamde 'uitvoeringsprogramma circulaire en duurzame hoofdstad 2019-2022'. De politiek wordt daarbij nadrukkelijk gevraagd of de gemeente met het programma de juiste weg is ingeslagen om de duurzame ambities waar te maken.

advertentie

Lees ook deze artikelen