Venlo wil grens wegrekenen in Atlas voor gemeenten
In Venlo start komende week een onderzoek dat moet uitwijzen hoe de gemeente correcter beoordeeld kan worden in de Atlas voor gemeenten. Nu tellen voorzieningen over de grens niet mee, waardoor veel grensgemeenten laag staan op de ranglijst.
De Atlas voor gemeenten komt jaarlijks uit. Het is een ranglijst van de vijftig grootste Nederlandse gemeenten gebaseerd op woonaantrekkelijkheid. De makers kijken naar zaken als bereikbaarheid, cultureel aanbod, nabijheid van natuurgebieden en de aanwezigheid van universiteiten, maar alles stopt bij de grens. Venlo staat al jaren in de staart van het klassement, net als veel andere grensgemeenten. Dat levert het gevoel op dat je iets uit te leggen hebt, terwijl gemeenten die hoog staan hun klassering gebruiken als marketinginstrument. Een aantal Venlose partijen vindt dat de Atlas een vertekend beeld geeft.
Grensranking
Het lectoraat Cross-Border Business Development van Fontys Venlo gaat daarom in samenwerking met SORMAC, gemeente Venlo en Ondernemend Venlo onderzoeken waar Venlo zou staan als voorzieningen in Duitsland meetellen. Het gaat dan om bijvoorbeeld natuurgebieden en culturele voorzieningen. Voor banen geldt het niet, omdat er relatief weinig grenspendelaars zijn. Toch laten eerste berekeningen zien dat Venlo zelfs in de top tien zou kunnen staan, als je de grens wegrekent. Het onderzoeksproject met de naam Grensranking duikt daar dieper in. De resultaten worden over een jaar verwacht.