advertentie Truck support Header

Venlo wil begin 2022 starten met leningen voor zonnepanelen

De gemeente Venlo start begin volgend jaar met het verstrekken van leningen aan woningeigenaren voor de plaatsing van zonnepanelen op hun daken. Het idee is dat op deze manier alle drempels bij inwoners worden weggenomen.

De gemeenteraad stemde vorige week in met het plan. De komende twee jaar kunnen ongeveer 750 woningen van zonnepanelen worden voorzien. Mogelijk krijgt het project daarna een vervolg.

Drempels

De gemeente hoopt dat dankzij de leningen meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Een deel van de huizenbezitters met een geschikt dak ziet daar nu nog van af vanwege uitzoekwerk, keuzestress, administratieve lasten en onderhoud. Ook is er soms een financiële drempel. Venlo wil die groep nu ondersteunen, zowel financieel als met het regelwerk. 

Aanbesteding

De gemeente gaat de komende maanden via een aanbesteding op zoek naar een leverancier en installateur van zonnepanelen. Dit bedrijf verzorgt de aankoop, de installatie, het onderhoud en de administratie voor de deelnemers. De kosten worden door de gemeente via een lening vergoed. Het geld moet vervolgens in vijftien jaar worden afgelost. Dat zou volgens de gemeente zonder problemen moeten kunnen, omdat de maandelijkse opbrengsten hoger zijn dan de kosten aan rente en aflossing.

In februari wil de gemeente starten met informatieavonden over het project. Als alles volgens planning verloopt, kunnen een maand later de eerste zonnepanelen worden gelegd.