advertentie VieCuri Mooi

Venlo werkt mee aan eeuwigdurende grafrust voor moslims

De gemeente wil meewerken aan eeuwigdurende grafrust voor moslims. Venlo biedt de islamitische gemeenschap grond aan op twee begraafplaatsen.

Het gaat om het noordelijk deel van de begraafplaats Blerickse Bergen en een stuk van de algemene begraafplaats in Venlo-Zuid. De gemeente wil de stukken grond verkopen aan een moskee of een stichting van samenwerkende moskeeën.

Land van herkomst

Moslims hechten veel waarde aan eeuwigdurende grafrust. Het is in Nederland niet mogelijk om eeuwigdurend begraven te worden. Daarom willen moslims vaak een graf in hun land van herkomst, waar dat wel kan.

In Venlo is al een islamitische begraafplaats op gemeentelijke grond. Op die begraafplaats is het niet mogelijk om eeuwigdurend te worden begraven. In Nederland komt het grafrecht voor onbepaalde tijd (met mogelijkheid tot verlenging) het dichtst in de buurt. In Venlo is die optie niet opgenomen in de verordening. Daar gaat Venlo niets aan veranderen; de islamitische gemeenschap krijgt de delen van de begraafplaats in eigen beheer. Daardoor kan zij zelf de duur van de grafrust bepalen.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus bleek het de afgelopen tijd in de praktijk onmogelijk voor moslims om na hun dood naar het land van herkomst te worden overgebracht. Daarom kwamen gemeenteraadsleden Aissa Meziani (CDA) en Ali Oruç (Fractie Oruç) met het verzoek aan de gemeente om eeuwigdurend begraven in Venlo mogelijk te maken.