advertentie Miso Oriental Header

Venlo trekt alsnog de beurs voor Missiemuseum

De gemeente Venlo trekt alsnog de beurs voor het Missiemuseum in Steyl. Venlo draagt de helft bij van de 39.000 euro die nodig zijn om dit jaar open te blijven. De andere helft moet het museum zelf ophoesten.

De extra eenmalige subsidie van 19.500 euro komt bovenop het reguliere subsidiebedrag van 13.000 euro. Het Missiemuseum moet zelf ook 19.500 euro bijleggen.

Conservator

Het bestuur van het museum in Steyl deed eerder al een verhoogde subsidieaanvraag om een nieuwe conservator aan te kunnen trekken. Nu nemen de paters de loonkosten van de conservator nog voor hun rekening. Zodra er een nieuwe aangesteld wordt, moet het museum daar zelf voor opdraaien. 
Met de eenmalig verhoogde subsidie en een eigen bijdrage kan het museum 2020 uitzingen. Voor de langere termijn zijn gemeente en museumbestuur nog in gesprek. Want behalve de kosten voor de conservator moet het museum binnenkort ook huur gaan betalen. De paters stellen tot 2022 het onderkomen van het museum nog gratis beschikbaar. Om wat voor bedragen het gaat, is nog niet duidelijk. 

Toekomstbestendig

In een brief aan de gemeenteraad schrijft cultuurwethouder Marij Pollux (GroenLinks) het belangrijk te vinden dat het museum in 2020 en 2021 open kan blijven, maar vindt dat die periode ook gebruikt moet worden om het museum toekomstbestendig te maken. 'Door nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, samenwerkingsverbanden binnen en buiten Steyl aan te gaan en bv. externe fondsen aan te boren, met als doel dat het museum (ook financieel) meer op eigen benen kan staan', aldus Pollux in de brief.